ITM Gorj extinde controalele la mai multe cariere ale CEO

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat o anchetă la Cariera Jilţ Nord, după ce Pandurul a relatat modul în care sunt transportaţi minerii în carieră. CE Oltenia nu mai are contract pentru asigurarea transportului până la excavator, iar minerii sunt duşi în picioare, în partea din spate a unor maşini de teren aflate în folosinţa directorilor. Cel mai probabil CE Oltenia va fi sancţionată, iar conducerea ITM Gorj anunţă că urmează astfel de controale şi în alte unităţi miniere, pentru că existau deja mai multe plângeri depuse de către salariaţi.

O echipă de inspectori ai ITM Gorj a mers vineri dimineaţă la Cariera Jilţ Nord, pentru au lua declaraţii de la salariaţi, dar şi de la conducerea unităţii, după ce ziarul Pandurul a scos la iveală modul periculos în care sunt transportaţi minerii la locul de muncă. De mai bine de o lună, în jur de 100 de angajaţi ai CE Oltenia de la cariera Jilţ Nord, Sectorul Haldă, sunt nevoiţi să meargă prin carieră urcaţi în spatele maşinii şefului pentru a ajunge la punctul de lucru. Asta pentru că CE Oltenia nu a încheiat un contract cu o firmă de transport pentru a duce minerii de la sediu până la punctul de lucru din incinta carierei.

Directorul unităţii, Viorel Vulpe, şi-a întrerupt vineri concediul pentru a veni la carieră, cel mai probabil pentru că a aflat că va fi vizitat de inspectorii de muncă. Reprezentanţii ITM Gorj spun că vor mai urma şi alte controale, la alte unităţi miniere ale CE Oltenia. “Noi ne-am autosesizat de la prima oră. Am trimis o echipă de inspectori de muncă în verificare la punctul sensibil. Vor lua declaraţii şi vor identifica pe cât posibil persoanele care sunt în fotografia din materialul respectiv. Vor lua declaraţii de la persoanele responsabile cu activitatea de transport. Sperăm să fie un caz izolat, dar din câte informaţii avem, pentru că eram deja avizaţi, mai sunt şi în alte zone astfel de situaţii. Erau cuprinse aceste aspecte chiar în planul de control programat pentru săptămâna 14-18 iulie. Oricum, măsuri contravenţionale o să fie luate, deja un mic flagrant a fost constituit din poze, care sunt un început de probă“, a declarat Gheorghiţă Cuzma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

Reprezentanţii ITM Gorj au spus că un răspuns concret în privinţa rezultatului verificărilor va fi comunicat la începutul acestei săptămâni.

Sindicalist: Nu se poate circula în halul acesta

Sindicaliştii speră că problema transportului în carieră se va rezolva odată cu controlul făcut de inspectorii ITM Gorj. “Salariaţii care au mers în spatele jeep-ului prin carieră mi-au mulţumit pentru poziţia pe care am luat-o. Mi-au spus că trebuia să fie cineva care să arate condiţiile de muncă. Aşteptăm să vedem ce rezoluţie va da ITM, după controlul făcut în unitate. Trebuie să ia măsuri pentru că nu se poate circula în halul acesta”, a comentat Bogdan Bejinaru, preşedintele executiv al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: