Jaf la biserica din Borăscu! Sesizări la Parchet şi Poliţie!

Jaf la Borăscu unde au fost cheltuite trei miliarde de lei vechi pentru restaurarea bisericii din localitate. Cel care a făcut public faptul că la biserică au fost cheltuiţi bani anapoda este noul preot, Virgil Mihai, care s-a trezit că nu are parohie unde să slujească. La Borăscu, slujbele se fac sub cerul liber, dar la toamnă, când vremea se va înrăutăţi este greu de spus unde vor fi ţinute. Mai mult decât atât, subiectul ar putea lua o turnură penală pentru că preotul a descoperit o serie de nereguli în acest proiect şi chiar şi-a găsit semnătura pe unele devize, deşi nu a semnat vreodată. Firma care a câştigat această lucrare este din Turceni şi se numeşte VANCOVER COMSERV SRL. Redacţia a încercat contactarea acestei firme, pe un număr afişat pe Internet, dar acesta nu mai este valabil. 

Totul a începutul în anul 2007, atunci când Primăria Borăscu a făcut un proiect de reabilitare pentru biserica din satul Borăscu. Proiectul a primit finanţare de la Ministerul Culturii, iar preotul din vremea aceea a şi contractat o firmă care să se ocupe de lucrări. Au fost investiţi până în acest moment aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani s-a reabilitat o parte din exterior, dar interiorul arată mai rău decât la începutul demarării lucrării.

Enoriaşii nu mai pot suporta situaţia şi vor ca biserica din sat să fie cât mai repede reabilitată. „Nu este posibil aşa ceva. Unde în lumea asta se mai ţin slujbele în faţa bisericii. Slujba de la Paşti s-a făcut în cort, şi apoi părintele a făcut capelă. Nu mai putem sta acolo pentru că au apărut probleme. Primarul ar trebui să ne ajute şi pe noi să terminăm biserica. Înăuntru nu se poate sta. Parcă ar fi o ruină biserica noastră. Au venit au lucrat pe afară şi apoi spun că nu mai au bani să termine. Noi nu ştim ce a făcut fostul preot că el a început reabilitarea. Este cert faptul că noul preot nu a găsit bani şi nu are cu ce să termine biserica. Trebuie să facem ceva. Acum e vară, dar la toamnă, la iarnă dacă moare cineva, dacă se căsătoreşte sau dacă e vreun copil de botezat ce facem?”.

Părinte fără biserică

Slujbele nu pot fi ţinute în biserică, iar până acum câteva săptămâni erau oficiate Noul preot nu poate ţine slujbele în biserică. Până acum ceva timp le făcea într-o capelă, dar şi aceasta a avut de suferit din cauza intemperiilor, iar acum slujbele sunt oficiate în curtea bisericii. „Eu nu vreau să mă cert cu nimeni. aşa cum s-a interpretat că aş avea ceva de împărţit cu primarul. I-am cerut doar ajutorul pentru că ne aflăm într-o situaţie delicată. Nu mai putem ţine slujbele în biserică pentru că este în reabilitare şi arată ca o ruină. Am mai oficiat slujbe în capelă, dar a căzut un brad peste ea şi i-a distrus acoperişul. Acum singura soluţie a fost să facem slujbele în aer liber”, a declarat preotul Virgil Mihai.

Nereguli cu iz penal la biserică

Cei care fac parte din Consiliul bisericii cred că s-au făcut nereguli pe vremea fostului preot şi de aceea banii s-ar fi epuizat, pentru că au fost plătite lucrări la supra preţ. „Eu ştiu că toate lucrarea trebuie să coste 5 miliarde de lei vechi. Banii ar fi trebuit să vină de la Ministerul Cultelor. S-a încheiat contract cu o firmă şi nu cred că a fost citit bine şi acum nu poate fi reziliat. Ştiu sigur că s-au cheltuit vreo 3 miliarde până acum şi nu s-a făcut decât exteriorul bisericii. Voiau să dea şi acoperişul jos dar nu i-am lăsat că este bun. Am înţeles că nu mai lucrează că nu au bani şi că le-ar fi expirat şi autorizaţiile de construcţie. Ei s-au apucat de lucrări la finele anului 2007 şi până acum au făcut doar exteriorul“, explică preotul. Virgil Mihai mai spune că semnătura sa apare pe unele documente şi ă el nu a semnat nimic. „Apare în acte că e parchet pe jos şi nu e nimic, şi în plus de asta apare semnătura mea pe unele acte de recepţie. Eu nu am semnat nimic. S-au făcut lucrări la supra preţ. De exemplu, montarea şi demontarea schelei a costat în acte 200 de milioane şi era schelă de lemn. Sunt multe nereguli. Nu ştim ce s-a întâmplat şi ce a făcut preotul de a fost înainte”, a mai spus preotul Virgil Mihai.

Primarul a sesizat Mitropolia

Noul preot încearcă din răsputeri să facă rost de bani pentru terminarea lucrărilor însă fără prea mari rezultate. A cerut sprijinul enoriaşilor, dar şi al primarului.

Constantin Ţucu spune clar: „Eu nu am niciun amestec în toată treaba asta. Primăria a dat 200 de milioane pentru proiect, iar finanţarea a venit de la Ministerul Cultelor. Nu suntem noi beneficiari, nu suntem noi ordonatori de credite. Nu ştim ce s-a făcut aici“. „Eu am făcut sesizări la Mitropolia Olteniei să verifice lucrările care s-au făcut aici, că ei au experţi, şi probabil o să sesizez şi poliţia, parchetul. Eu o să ajut cu ce pot, dar ar fi bine şi enoriaşii să mai doneze câte ceva la biserică. Promit că până la urmă facem şi biserica asta”, a declarat primarul Ţucu Constantin.

DATE DESPRE FIRMĂ

Firma din Turceni nu a mai depus p declaraţie din 2009, potrivit unui site de specialitate. Tot pe listefirme.ro se arată că, potrivit ultimului bilant contabil (anul 2009) datoriile lui Vancover Comserv Srl, au crescut cu 695.905,00 RON, adica cu 65,03 %, fata de anul precedent. Vancover Comserv Srl a avut venituri in crestere din anul 2001 pana in anul 2009 cu exceptia anului 2009, cand aceastea au avut o valoare de 1.868.329,00 RON. În bilantul din anul 2009 (ultimul bilant inregistrat), veniturile realizate de Vancover Comserv Srl, au scazut cu 317.699,00 RON, adica cu 17,00 %, fata de anul precedent.

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: