Lucrările de pe Sohodol, oprite de comisarul Ion Tudor

Protestul localnicilor din Stroieşti a fost unul de succes, pentru că le-a adus acestora câştig de cauză, de ieri fiind oprite lucrările de amenajare a râului Sohodol pentru tot anul în curs. Zeci de oameni au venit din nou pe malul râului, unde a fost prezent şi comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, trimis în zonă de către ministrul mediului Rovana Plumb.

Originar din Leleşti, Ion Tudor a fost primit de localnicii din Stroieşti ca un om de-al lor, iar în asemenea condiţii discuţiile au fost mult mai neprotocolare. Acesta le-a comunicat sătenilor, în prezenţa reprezentanţilor firmei care se ocupă de amenajarea râului, dar şi a şefului Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, că lucrările nu se vor mai executa şi că proiectul de amenajare va fi regândit. „Se întrerupe lucrarea, nu activitatea în sine, iar cei de la Ape vor veni cu o nouă soluţie. La mijloc e vorba de problemele oamenilor, de faptul că nu mai au apă în fântâni, ceea ce e un lucru destul de grav”, a declarat Tudor către localnicii strânşi pe malul râului Sohodol.

Oficialii firmei Succes, care trebuia să lucreze pe Sohodol, au menţionat că nu pot aprecia deocamdată dacă oprirea lucrărilor pentru următoarele luni va genera pagube pentru societate, o evaluare putând fi făcută doar după ce Apele Române vor prezenta noul proiect de amenajare a râului. „Aşteptăm noua soluţie a celor de la Apele Române şi atunci ne vom putea da seama dacă activitatea sistată azi ne creează pierderi. Problema este că noi trebuia să ne încadrăm într-un anumit termen de execuţie, că am plătit anumite taxe. Dorim să nu se înţeleagă că ne retragem dintr-o chestie ilegală. Le-am demonstrat localnicilor că fiind şi vecini dorim ca totul să fie rezolvat amiabil, să convieţuim împreună aici”, a menţionat directorul Petre Seimeanu.

Supraveghere zilnică

Zona în care urmau să fie efectuate lucrări de amenajare a albiei râului Sohodol, lucrări care presupun excavarea unor cantităţi mari de piatră şi balast, va fi supravegheată de acum încolo aproape zilnic de un comisar de la Garda de Mediu Gorj. Comisarul şef adjunct de la Garda Naţională de Mediu, Ion Tudor, le-a cerut localnicilor să-l anunţe personal în cazul în care vor constata că pe albia râului mai apar utilaje sau că ordinul de oprire a lucrărilor nu este respectat. „Concluzia discuţiilor de aici este cât se poate de clară. Nu vrem să ajungem din lac în puţ şi oamenii să rămână în continuare fără apă la fântâni, aşa cum s-a întâmplat până acum. Există deschidere din partea societăţii comerciale, a înţeles că nu ne putem juca în nici un fel cu soarta oamenilor şi, în plus, nu există cale de întors pentru că doamna ministru urmăreşte şi această activitate şi nu cred că cineva se riscă să nu respecte ordinul de oprire a lucrărilor”, spune Tudor.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: