Jianu vrea să-l schimbe pe Corcoață. Reacție: E dreptul lui

Gigel Jianu, primarul municipiului Motru, este hotărât să îl înlăture pe Eugen Corcoață de la conducerea uzinei de termoficare și anunță că va înainta o propunere în acest sens Cosiliului Local Motru. De cealaltă parte, administratorul special al UATAA Motru spune despre Gigel Jianu că n-a plătit un leu către uzină de când este primar și că vrea în acest fel să se eschiveze de la plata restanțelor pe care le înregistrează primăria față de uzină. Unii consilieri locali spun că nu vor susține proiectul primarului privind înlocuirea lui Corcoață.

Ultimele neînțelegeri între primarul Gigel Jianu de la Motru și Eugen Corcoață, administratorul special al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA), au plecat de la faptul că uzina trebuie să plătească circa 2 milioane lei pentru achiziția de certificate de carbon până la sfârșitul acestei luni, bani pe care nu îi are.

Administrația locală spune că nu poate suporta astfel de plăți, dar că va încerca să achite din restanțele istorice pe care primăria le are de plătit față de uzină. ”Primăria, Consiliul Local nu poate să cumpere certificatele de carbon, pentru că prețul acestor certificate se regăsește în fundamentarea tarifului pentru fiecare gigacalorie, dar putem să ajutăm prin faptul că vom plăti și acele datorii”, a declarat primarul din Motru, la Radio Infinit.

Edilul mai precizat că, din raportul trimestrial pe care conducerea uzinei l-a prezentat administrației locale, pentru perioada noiembrie-ianuarie, rezultă că UATAA înregistrat un profit de peste 2 milioane lei. În aceste condiții, spune că nu înțelege de ce nu au fost cumpărate certificatele de carbon din acei bani. ”Pe decembrie s-a înregistrat profit pe hârtie datorită faptului că s-au încasat creanțe care au fost constituite cu un an anterior provizioane. Exercițiul financiar ne-a obligat la sfârșit de an să facem aceast înscris contabil. Însă nu sunt bani fizici. Banii respectivi sunt din încasări, din ce plătește asociația, și asociațiile plătesc foarte rar. Din ceea ce primăria și-a luat angajamentul, el, ca primar, că plătește și n-a plătit niciun leu. De 3 ani nu a plătit la UATAA nici căldura pe care o consumă, nici ajutoarele de încălzire pentru populație, nici subvențiile. N-a plătit niciun leu de când este primar”, a comentat Eugen Corcoață.

Sanda: UATAA este pe drumul cel bun. Nu voi susține proiectul

Primarul Gigel Jianu crede că problema putea fi rezolvată ușor de cei din conducerea UATAA Motru, dar că nu a existat interes în acest sens. ”Având în vedere situația, te gândești la două variante: incompetență crasă sau rea credință. Alte interese. Nu poți să te gândești la altceva. Și, lucrul acesta impune măsuri urgente și drastice. Și le voi lua. Le voi propune, că nu pot să iau, că depind foarte mult de Consiliul Local. Voi merge cu o propunere în Consiliul Local. Voi propune înlocuirea lui Eugen Corcoață și o analiză serioasă. Consiliul Local să solicite o analiză, o verificare serioasă din punct de vedere economic la această societate”, a mai spus primarul din Motru.

Vestea că va fi inițiat un astfel de proiect de hotărâre nu pare să-l sperie pe Eugen Corcoață. ”E dreptul lui să facă, dar dacă acesta este motivul... Eu le-am explicat, nu înțelege că UATAA rezistă atâta timp cât asociațiile plătesc și primăria plătește obligațiile, pentru că este proprietar. Atâta timp cât el minte că vrea să-și plătească datoriile, dar nu le plătește, exercițiile financiare devin greoaie, activitatea devine aproape imposibilă. N-a înțeles nimic despre ce este vorba în situațiile financiare pe care le-am transmis. Este o problemă politică. Din păcate, constat că nu face altceva decât să abată atenția de la datoriile și obligațiile pe care le are față de UATAA”, a mai spus Corcoață.

Consilierul local independent Ion Sanda crede că nu există motiv pentru înlocuirea lui Corcoață. ”Nu văd rostul înlocuirii lui Corcoață, pentru că nu e rău ce acum la UATAA. Rău este că domnul primar nu are de unde, eu îl cred și pe el, să îi dea datoria față de uzină. UATAA e pe drumul cel bun, are plătite în avans eșalonările către CEO. După mine, n-ar trebui schimbat Corcoață, am și lucrat cu el acolo. Astea sunt lupte politice. La primărie e o luptă surdă, un buget dus pe o schemă umflată, pe salarii mari. N-are majoritate să-l schimbe. Nu văd motivul. După mine, iese sigur din insolvență. Nu voi susține proiectul”, a spus Ion Sanda, consilier local.

Vizualizări: 1,800

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: