Jucăriile dezvoltă inteligenţa copiilor

Rolul jocului în educația și formarea copiilor este unul foarte important pentru că, prin joacă, micuții învață lucruri despre mediul înconjurător. Cu ajutorul jucăriilor, copiii acumulează experiențe care îi ajută să interacționeze cu oamenii, animalele și chiar obiectele din jurul lor.

Un copil foarte mic care trântește o jucărie de pământ nu face asta pentru că e obraznic, ci o face ca să vadă ce se întâmplă, să înțeleagă consecințele acțiunii sale.

La un nivel rudimentar, ei învață că un obiect care cade pe jos se poate strica sau sparge sau că atunci când alergă repede se pot lovi.

Iată jucăriile care contribuie cel mai mult la dezvoltarea inteligenței și a imaginației micuților:

1.   Jocurile de construit

Unele din cele mai potrivite jucării pentru dezvoltarea cognitivă a unui copil sunt cele care implică o formă sau alta de construcție sau îmbinare. Atunci când lucrează la o construcție, copiii își dezvoltă atât imaginația, cât și creativitatea. Acest tip de jocuri îi ajută pe micuți să își dezvolte și capacitățile motorii și dexteritatea, aceștia fiind nevoiți să-și folosească mâinile și degetele permanent.

2.   Jucăriile de pluș

Chiar dacă nu sunt foarte interactive, jucăriile de pluș pot contribui foarte mult la dezvoltarea unui copil, indiferent dacă este băiat sau fetiță. Copiii se atașează foarte mult de jucăriile lor de pluș preferate, iar asta creează pentru părinți numeroase ocazii de a-i învăța lucruri despre comportamentul și emoțiile lor. Totodată, cu ajutorul „prietenilor' de pluș, copiii pot și să-și exerseze abilitățile de comunicare, vorbind și interacționând cu acestea. 

3.   Uneltele de jucărie

Copiii simt nevoia să imite comportamentul pe care îl văd la adulți, iar această tendință trebuie cultivată. E bine să încerci să incluzi copiii în activitățile pe care le desfășori, chiar și cu sarcini minore. Acestea sunt experiențe pozitive din care ei au foarte multe de învățat și care le întăresc relația cu părinții. O măturică pe măsura lui sau un set mic de grădinărit pot deveni jucăriile preferate ale micuțului tău mai repede decât te aștepți.

4.   Puzzle-urile

Jocurile de puzzle sunt perfecte pentru dezvoltarea inteligenței și a atenției copilului tău. Acestea necesită concentrare și îi provoacă pe copii, lucru foarte benefic pentru dezvoltarea lor cognitivă. În plus, latura lor de mister le dezvoltă curiozitatea și pofta de cunoaștere.

Vizualizări: 1,762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: