Jumătate din Rânca a devenit staţiune

Comuna Baia de Fier este singura staţiune de interes local din Oltenia, declarată de Guvern în şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute. De acest statut se bucură şi jumătate din Rânca, partea administrată de Baia de Fier. Statutul de staţiune turistică de interes local oferă autorităţilor posibilitatea de a obţine fonduri de până la 5 milioane de euro pentru infrastructură şi dezvoltarea turismului. Primul proiect ce va fi iniţiat de Primăria Baia de Fier vizează modernizarea Peşterii Muierii. Chiar în această săptămână, primarul Dumitru Turbăceanu se va întâlni cu un consultant pentru a pregăti documentaţia.

 Guvernul a atestat drept staţiuni turistice de interes local mai multe localităţi din ţară: Baia de Fier - judeţul Gorj, Boghiş - judeţul Sălaj, Colibiţa - judeţul Bistriţa-Năsăud, Moisei - judeţul Maramureş, Negreşti Oaş – judeţul Satu Mare, Pojorâta – judeţul Suceava, Sângeorgiu de Mureş – judeţul Mureş, zona Băile Banffy – municipiul Topliţa, judeţul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, judeţul Cluj, zona Moineşti-Băi – municipiul Moineşti, judeţul Bacău. Aceste localităţi vor avea şanse mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier, aştepta de luni bune promovarea localităţii ca staţiune turistică de interes local, însă spune că nu a avut emoţii privind atestarea. Asta pentru că în localitate există obiective turistice şi se păstrează tradiţiile cu sfinţenie. Şi jumătate din Rânca se bucură de statutul de staţiune turistică de interes local. „Rânca este un cartier din Baia de Fier, iar statutul de staţiune de interes local este pentru toată comuna. Acum avem avantajul de a obţine fonduri europene la valori mult mai mari, pe Programul Operaţional Regional, pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru dezvoltare turistică. Odată devenită staţiune de interes local, comuna Baia de Fier poate accesa fonduri de până la 5 milioane de euro”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.

Primul proiect ce va fi iniţiat de autorităţile locale vizează modernizarea Peşterii Muierii. „Vom elabora un proiect complex pentru modernizarea Peşterii Muierii. Acest proiect presupune săli de aşteptare, iluminat cu leduri, modernizarea aleilor de vizitare, înfiinţarea unor laboratoare de monitorizare, promovare. De asemenea, vom putea include în proiect amenajarea trotuarelor din localitate, piste pentru biciclete, etc. Abia suntem la început de drum. În zilele următoare voi purta discuţii în acest sens cu consultantul”, a precizat Dumitru Turbăceanu.

Vizualizări: 10,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: