Provocarea vieţii: Vrea să parcurgă Dunărea înot! Peste 2800 km!

Provocare majoră pentru sportivul din Valea Jiului care vara trecută a devenit primul român ce a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de neopren. Avram Iancu s-a antrenat pentru performanța respectivă inclusiv la Târgu Jiu, în toamnă fiind felicitat, tot la Târgu Jiu, chiar de președintele Klaus Iohannis, anul acesta gorjenii având șanse destul de mari să îl vadă din nou la muncă în apele Jiului.

Iancu vrea nici mai mult nici mai puțin decât să parcurgă înot Dunărea de la un capăt la altul, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, lucru pe care nimeni altcineva nu l-a mai reușit. În trecut Iancu a mai înotat o zi întreagă în Dunăre, așa cum a făcut și în Jiu, orele petrecute în apă părându-i-se extrem de grele. Efortul care îl așteaptă acum este incomensurabil mai mare pentru că în două luni de zile sportivul își propune să parcurgă peste 2800 km. Ideea i-a venit dintr-o carte a lui Jules Verne, Iancu fiind de profesie bibliotecar la Petroșani.
„În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. Îmi doresc ca generaţia tânără să DESCOPERE plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea ca, în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor. Astfel, s-ar face o simbioză nemaiîntâlnită între clasic şi modern, între aventura imaginară a romanului şi cea reală, între suportul îngălbenit al hârtiei şi display-ului modern al telefoanelor mobile. Mândria noastră naţională: o izvorî Dunărea din Germania, o străbate ea 10 ţări şi 4 capitale însă, nu trebuie să uităm un lucru; Peste 1000 de km din totalul celor 2860, se află pe teritoriul ROMÂNIEI. Să nu uităm că la noi se varsă Dunărea, printr-o Deltă UNICĂ în lume. Eu sunt mândru de asta? Tu nu? Să redescoperim frumuseţile patriei noastre şi să le facem de cunoscut LUMII ÎNTREGI. Să reamintim faptul că trebuie ca toate ţările riverane Dunării să păstreze curat acest ecosistem fascinant al Deltei”, spune Avram Iancu.
Sportivul și-a propus ca pe 20 iunie să plece în călătoria sa pentru ca pe 20 august să fie la Sulina, dacă ajunge cu bine la destinație. Până atunci trebuie să se asigure că nu are probleme cu autoritățile din statele pe care le traversează și, cel mai important, că are condiția fizică de a parcurge câte 50 de kilometri în fiecare zi. Iancu mărturisește că ziua cea mai grea va fi, dacă totul decurge normal, atunci când va ajunge la statuia lui Decebal de lângă Orșova. Mii de turiști vin vara acolo și e foarte posibil ca unii dintre aceștia să asiste fără să vrea la efortul uriaș pe care îl va face Iancu în demersul său.

Vizualizări: 1,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: