Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele Germaniei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe Joachim Gauck, preşedintele Germaniei, şi pe partenera sa de viaţă, Daniela Schadt, cu Ordinul ”Steaua României”, pe primul în rang de Colan, iar pe cea de-a doua în grad de Mare Cruce.

Cele două decrete au fost semnate pe 17 iunie de către preşedintele Klaus Iohannis şi au fost publicate marţi seara în ”Monitorul Oficial”. Propunerea de decorare a fost făcută de către ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, iar decretele au fost contrasemnate şi de prim-ministrul Dacian Cioloş.

Joachim Gauck a primit Ordinul Naţional ”Steaua României”, în rang de Colan, ”în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la promovarea democraţiei şi securităţii regionale, pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Federală Germania, pentru înţelegerea şi interesul manifestate faţă de istoria şi cultura românească”.

Partenerei de viaţă a preşedintelui Gauck, Daniela Schadt, i-a fost acordat Ordinul Naţional ”Steaua României”, în rang de Mare Cruce, ”în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la promovarea relaţiei de prietenie şi colaborare dintre România şi RFG”.

Colanul Ordinului Naţional ”Steaua României” este cea mai înaltă distincţie a statului român, fiind al şaselea grad, în ordine crescătoare, al acestui Ordin. Preşedintele României este deţinător de drept al Colanului şi îl acordă, de obicei, doar altor şefi de stat. Ultima dată a fost acordat, pe 15 iunie, preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev. Joachim Gauck este a patra persoană care primeşte Colanul de la Klaus Johannis. Primii doi au fost cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al papei Francisc, şi preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva.

Singurii cetăţeni români, în afara preşedinţilor, care au primit această decoraţie, au fost patriarhul Teoctist în 2007, acordat post-mortem, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 2011. (A.A.)

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: