Ku Klux Klan, în premieră la Casa Albă

Credeți că Trump e un nebun periculos? Nu e. Adică nu e în comparație cu nebunii foarte periculoși care vor conduce, de facto, Casa Albă. Trump, am mai zis-o, e un clovn cu multă charismă și care știe să treacă sticla. E plauzibil ca toate declarațiile alea sinistre din campanie să fi fost făcute într-un soi de ”scopul scuză mijloacele” cât se poate de cinic. De fapt, nu e chiar așa. Pentru că discursurile agresive la adresa minorităților, a femeilor și a imigranților ale lui Trump, nu erau, de fapt, părerile lui. Ele erau scrise de Steve Bannon, cel care zilele acestea va fi uns șeful cabinetului Trump.
Steve Bannon este un ”naționalist alb” declarat. ”Naționalismul alb” este un termen mai cuminte găsit de neo-naziști pentru mai vechiul ”supremația albă”. În esență, însă, e aceeași poveste: un grup care face apel la numeroase citate din Hitler și (amuzant, nu?) Darwin pentru a justifica faptul că rasa albă este superioară celorlalte și că trebuie să se lupte pentru supremație. Spun că inflația de imigranți de alte culori din America duce la o nouă cultură, moral și cultural inferioară. Și Steve Bannon, noul ”creier” de la Casa Albă, este principalul profet al mișcării.
O altă platformă pe care Bannon a promovat-o, prin intermediul site-ului său de extremă dreapta de mare succes, breitbart.com, este așa-numita ”mișcare alt-right”. Dreapta alternativă, adică. O mișcare promovată intens online de Bannon care include cele mai plăcute caracteristici ale nazismului, adică: antisemitism, antifeminism, homofobie, etno-naționalism, nativism, populism de extremă dreapta și mișcare neo-reacționară. Se mândresc cu faptul că nu au ”tabuuri de discurs”. În sensul că își permit să ceară deschis, cu mult curaj, moartea evreilor, a negrilor, a musulmanilor sau, când situația o cere, a femeilor.
Faptul că Trump a adus un nazist la Casa Albă nu este unul contestabil, deoarece chiar liderii republicani (partidul care l-a făcut președinte pe Trump) s-au exprimat clar pe subiect. Mai precis, șeful de cabinet al guvernatorului John Kasich (el însuși candidat la președinție din partea Republicanilor, învins de Trump în pre-alegeri), a spus: ”Nu există dubii: viitorul președinte a numit un rasist anti-semit în fruntea cabinetului. Extrema dreaptă fascistă este reprezentată în Biroul Oval. Fii vigilentă, America!”. O altă republicană celebră, Ana Navarro, a spus și ea: ”La dracu! Un extremist anti-gay, antisemit, răzbunător și foarte înfricoșător este numit șef de cabinet. După ce vomiți, să-ți fie frică, America!”. În fine, redactorul-șef al publicației conservatoare (deci tot ai lui Trump) Weekly Standard a spus și el: ”Nu există un precedent în istoria Casei Albe ca un extremist declarat și neîndoielnic să fie numit într-o funcție de conducere”.
Eu zic că și în România ar trebui să ne fie frică. Dar vom trăi (sper) și vom vedea.

Vizualizări: 366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: