La Cotroceni se schimbă garda!

Parteneriatul pentru România format din PSD şi PDL a început să se clatine, cum era de aşteptat, urmând să intre în fibrilaţie odată cu desemnarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din toamnă. Liderii partidelor politice principale îşi doresc să fie desemnaţi de colegii lor pentru a încerca marea cu degetul. Tăriceanu şi-a oferit disponibilitatea de a se lăsa convins să participe la cursa electorală pentru Cotroceni. El are o mare problemă pentru că va trebui să treacă mai întâi prin alegerile de partid pentru funcţia de lider. În a doua jumătate a lunii martie Tăriceanu va trebui să-i convingă  pe liberalii întruniţi în congres că este mai bun decât Crin Antonescu. Antonescu este aproape sigur că va câţiga şefia liberalilor şi din această perspectivă va fi desemnat în cursa pentru Cotroceni. Scandalurile  care s-au învârtit în jurul a câtorva oameni, toţi reuniţi în jurul lui Tăriceanu, i-au făcut pe liberali să-şi dorească altceva. Se pare că liberarilor le-a ajuns şi lor până la gât, fapt pentru care este foarte probabil să-şi dorească o schimbare.

PSD-ul a luat-o razna de tot dacă avem în vedere recentele declaraţii ale unor lideri făcute cu ocazia unei reuniuni a tineretului social democrat de la Geoagiu. Geoană, un posibil candidat penntru Cotroceni, s-a pierdut în acuze adresate coalitiei de la guvernare, uitând că de fapt partidul pe care-l conduce face parte din această guvernare. Geoană se comportă de parcă ar fi în opoziţie, deşi îi place mult la guvernare. A ajuns să se bazeze pe  sprijinul şi banii lui Vanghelie, care nu pierde nici o ocazie să-i aducă osanale, sperând la rândul lui la un post de ministru într-un viitor guvern care-l va avea la Cortoceni pe Geoană. Adrian Năstase, un alt posibil candidat al PSD în cursa pentru prezidenţiale, este sprijinit de Iliescu şi de o bună parte din liderii social democraţi în ciuda problemelor pe care le are cu justiţia. El şi-a atenţionat colegii că pericolul care pândeşte la uşa partidului este acela de a fi „aruncat din trenul guvernării”. Deocamdată social democraţii vor trebui să aleagă între cei doi lideri pe unul care să fie în stare să se bată cu eternul Băsescu. Năstase are atuul că a pierdut cursa în faţa lui Băsescu la un scor onorabil, pe când lui Geoană i se văd şi acum vergile de pe fund lăsate de Băsescu de pe vremea când la bătut în cursa pentru primăria Bucureştiului.

Toţi cei care-şi doresc să intre în cursa pentru Cotroceni se raportează la Băsescu ca la un candidat al democrat liberalilor la funcţia cea mai înaltă în stat, deşi el este singurul care nu face declaraţii cu privire la intenţii. Mai mult, în urmă cu ceva timp a lansat teoria conform căreia se va mai gândi dacă mai vrea sau nu o dată. Dacă bătălia pentru Cotroceni îi va avea ca protagonişti pe cei despre care vorbeam devine evident că încă un mandat pentru Băsescu nu va fi prea greu de câştigat, deoarece indiferent ce se va întâmpla cu guvernul Boc refacerea majorităţii politice este din ce în ce mai evidentă având în vedere atitudinea nonşalantă şi critică a PSD care vrea să fie şi cu sufletul în rai şi cu... mâna la guvernare. Despre criza şi degringolada care pândesc statul român  se vorbeşte doar în şoaptă.

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: