La mulți ani, Constantin și Elena!

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, marcată de superstiții și obiceiuri.

În această zi, mulţi agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor, iar în unele regiuni ale ţării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz şi mei.

Se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca. Tot la 21 mai, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi oile pe timpul păşunatului. Ca să alunge duhurile necurate, femeile tămâie şi stropesc cu aghiasmă prin gospodărie.

De Sfinții Constantin și Elena nu se spală și nu se lucrează.

Ziua de 21 mai este un prilej de bucurie pentru sărbătoriții zilei: Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana, Nuţi, Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi, Costeluş. În România, circa 2 milioane de persoane își sărbătoresc ziua de nume de Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: