La şcoală, ca pe vremea bunicii! WC-ul din fundul curţii, capcană pentru elevi

Clopoțelul va suna peste câteva zile în şcolile din Gorj, chiar și în cele care nu sunt tocmai primitoare pentru elevi și unde condițiile sunt ca în Evul Mediu. La cea mai mare școală gimnazială din comuna Scoarța, toaleta este în fundul curții și poate deveni oricând o capcană pentru cei mici. Părinții sunt dispuși să pună mână de la mână pentru condiții mai bune, iar primarul promite să atragă fonduri europene.

Într-un exces de zel al autorităților, cea mai mare școală gimnazială din comuna Scoarța a primit autorizație sanitară de funcționare, deși condițiile igienico-sanitare lipsesc cu desăvârșire. Primarul Ion Stamatoiu așteaptă acum bani de la Guvern. „Eu am tot încercat să fac reabilitări la școala de la Budieni și de la Scoarța. Am fi putut face mai multe, dar nu avem bani. Comuna este foarte mare, bani sunt puțini. Nu mai este timp să mai facem ceva pentru această școală până la sfârșitul acestui an. La Scoarța, vom începe școala în aceste condiții. Nu vom putea face decât mici reparații. Am înlocuit și câteva țigle la acoperiș, să nu plouă acolo. Am discutat și cu părinții. M-au înțeles. Eu am promisiuni să prind bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”.

Părinții s-au oferit să facă reparații

Copilașii, unii în vârstă și de 3 ani, sunt duși într-un wc mizerabil care poate fi oricând o capcană pentru ei. Acolo nu există apă sau canalizare, iar wc-ul este, de fapt, o groapă în pământ. Oamenii din sat își amintesc că la fel stăteau lucrurile și pe vremea lor. „Sunt așa de când eram eu elev, de acum zeci de ani. Nu e deloc normal ca un copil să meargă, în ziua de astăzi, la o astfel de toaletă”, susține un bunic din Scoarța care își va trimite, cu teamă, nepoții la școala ori grădinița din centrul comunei. „Am și eu nepoți care merg la școală. Toaletele sunt așa de pe vremea de când eram eu elevă. Ne-am oferit noi să ducem ciment să mai facem mici reparații acolo. Dacă Doamne-ferește, cade vreun copil în găurile alea? Ei sunt mici și nu știu. Nepoților le-am spus să-și facă nevoile acasă. Acolo nu duce nimeni hârtie sau săpun. Mai punem noi”, ne-a spus o pensionară.

Școala din Budieni, demolată

În schimb, școala din Budieni, și mai veche, a fost făcută una cu pământul, urmând să fie amenajată alta nouă, cu bani europeni. Tot acolo, copiii se antrenează, la sport, pe un drum județean, printre mașini. Primăria a obținut fonduri prin Programul Național de Investiții pentru a construi un teren sintetic acolo. „Deja am demolat școala veche. Am amenajat terenul. Turnăm beton în această toamnă, facem un teren sintetic, îl îngrădim, în primăvară să aibă unde se antrena copiii. Deja, structura este făcută, așteptăm să fie turnat betonul. Facem și panouri de baschet, de volei, să poată face activități diferite”, a explicat primarul Ion Stamatoiu.

Vizualizări: 1,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: