Laufer a primit ce a căutat

Ilan Laufer a şocat acum câteva seri, când a spus de la sediul PSD că preşedintele Klaus Iohannis nu l-a numit ministru pentru că ar fi antisemit. PSD a încercat să deschidă un nou front de luptă politică, extrem de periculos. După ce comunitatea evreiască s-a disociat de gestul lui Laufer, liderul PSD Liviu Dragnea a fost nevoit să se delimiteze „total” de spusele acestuia.

Este exclus ca Ilan Laufer să fi vorbit de la microfonul partidului fără ca Liviu Dragnea să îşi fi dat ok-ul pe text. În disperarea care i-a cuprins pe unii lideri PSD, este posibil ca aceştia să fi mizat pe o reacţie internaţională de condamnare a lui Iohannis. Social-democraţilor nu le-a păsat că ar fi aruncat astfel o pată urâtă şi nemeritată asupra României.

Diplomaţii ţărilor străine la Bucureşti au surse multiple de informare şi nu pot fi prostiţi aşa uşor. Reacţia a fost exact invers decât s-ar fi aşteptat Liviu Dragnea, care a făcut rapid pasul înapoi. Lăsat în afară jocului, Laufer a încercat şi el să bată în retragere, cum că a fost doar o reacţie la cald.

Laufer a reuşit să scoată la iveală acea latură intolerantă a unor români, care există, dar, dacă nu o zgândăre nimeni, stă ascunsă. Laufer i-a făcut pe mii, poate zeci de mii de oameni să îl înjure pe paginile de socializare într-un mod absolut nepermis. Laufer a primit totuşi ce a căutat, pentru că subiectul lansat de el este unul sensibil şi nu doar pentru comunitatea evreiască. Minciuna ordinară a lui Laufer a scos la iveală ură şi doar calmul cu care presa, politicienii şi comunitatea evreiască au abordat subiectul a făcut ca lucrurile să nu degenereze.

Rămâne însă întrebarea: ce crede PSD că va câştiga dacă instigă la ură? Cine îi scrie lui Dragnea scenariul politic şi ce urmăreşte? Am nişte răspunsuri, dar refuz să cred că un politician român, oricât de nemernic ar fi, ar urmări destructurarea statului român şi scoaterea României din Uniunea Europeană. Înţeleg mizele lui Putin, ale lui Trump, ale lui Merkel, înţeleg că uneori trebuie să ne plecăm după cum bate vântul, dar nu înţeleg un partid care a ajuns să ducă pe faţă o politică antiromânească. Şi aici nu e vorba doar de libertatea şi de miliardele lui Dragnea, pentru că un singur om nu ar putea face atât de mult rău.

Vizualizări: 789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: