Cine pleacă din ţară, cine e angajat la stat

Presa a prezentat în aceste zile două cazuri emblematice pentru România. Unul al Cătălinei Pavel, o tânără de 27 de ani, absolventă a trei facultăţi: Dreptul şi Literatura Universală la Iaşi, Literatura la Bucureşti. S-a specializat în literaturi orientale, cu accent pe hindu. A călătorit şi a studiat doi ani în India, Nepal, Sri Lanka şi Iran. Cătălina este unul din tinerii gazaţi de jandarmi în Piaţa Victoriei, pe 10 august. A hotărât că este momentul să plece din România şi să îşi construiască un viitor acolo unde tinerii ca ea au o şansă.

Lorena Teodora Cazacu are o facultate particulară şi un curs de make-up. La cei 22 de ani ai săi a primit un loc în Ministerul Afacerilor Externe, în echipa care pregăteşte preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene. Şi-a închis contul de facebook, acolo unde obişnuia să posteze fotografii cu ea semidezbrăcată. Ce-i drept, nu arată deloc rău, dar pentru postul primit nu o recomandă decât faptul că este din Teleorman, nepoată de primar PSD şi fiica unor înalţi funcţionari din Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Agriculturii.

Asta este România zilelor noastre. Partidele politice au promovat de-a lungul anilor tot felul de oameni nepregătiţi, care acum promovează la rândul lor alţi oameni nepregătiţi. Boala din sistemul bugetar este atât de extinsă, încât România poate intra oricând în colaps. Cu toţii vom avea de plătit, inclusiv cei care au creat acest sistem. O avea Dragnea BMW, dar îşi va rupe roata în drum la fel ca unul cu Dacia. O avea Olguţa Vasilescu două salarii babane, dar dacă se îmbolnăveşte când este acasă, la Craiova, s-ar putea să aibă soarta lui Florin Busuioc.

Dacă tinerii buni continuă să plece din România, iar cei de vârsta a doua vor ajunge la vârsta pensionării, o să ne trezim cei rămaşi în ţară că nu mai găsim un medic bun, un avocat bun, un contabil bun, un electrician bun, un mecanic auto bun, un chelner bun şi aşa mai departe.

Sunt mulţi români care vor să se întoarcă în ţară după 8-10 ani de străinătate. Unii s-au şi întors, dar le pare rău. Banii adunaţi afară se duc repede aici, mai ales dacă îşi deschid o afacere. În România, termini banii doar cu autorizaţiile, când să te apuci de treabă nu mai ai cu ce.

Ţara asta se va face bine abia atunci când tinerii valoroşi vor fi respectaţi, iar pilele politice nu vor mai conta la angajare. Când va fi asta?

Vizualizări: 1,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: