Lăutari contractaţi pe SEAP pentru petrecerea de Sf. Trifon

 Mare petrecere a fost marți seara în satul Seuca din comuna Peștișani, localnicii strângându-se în jurul unui foc de tabără uriaș pentru a sărbători de Sfântul Trifon. Sărbătoarea este pe 1 februarie în calendarul ortodox, dar a fost devansată întrucât într-un alt sat din comună, la Frâncești, este programată chiar de Sfântul Trifon o slujbă în viile pe care localnicii le au, după care va fi organizată și o petrecere.

 La Seuca sărbătoarea respectivă era „de povestit” în urmă cu o jumătate de secol, în ultimii ani satul tinzând să dispară de pe hartă după ce aici au mai rămas circa 100 de persoane. Primarul Cosmin Pigui spune că a ținut să reînvie tradiția sărbătorii respective tocmai pentru ca satul să reînvie, iar tinerii să revină pe meleagurile natale. Iar o asemenea sărbătoare presupune și o petrecere cu muzică populară, primarul fiind nevoit să îi „achiziționeze” pe lăutari prin licitație electronică, așa cum prevede legislația.

„Am apelat la o firmă de impresariat după ce am organizat procedura de achiziție în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Cei care cântă sunt de la noi din zonă, dar dacă legea ne obligă să parcurgem această procedură, așa facem. Valoarea contractului a fost de 700 de lei. Sărbătorim Sfântul Mucenic Trifon, care este ocrotitorul livezilor și al viilor. În comuna noastră e o tradiție de sute de ani ca să sărbătorim acest sfânt pentru că protejează recoltele de mană și dăunători. La Seuca era pe apus această sărbătoare și de aceea ne-am implicat, pentru a revigora tradițiile și văd că oamenii se simt foarte bine, ceea ce mă bucură”, a declarat primarul comunei Peștișani.

Localnicii l-au primit pe primar cu țuică fiartă și cu muzica folosită la nunți pentru sosirea nașilor. Oamenii erau bucuroși și pentru că, înainte cu o zi, primarul și viceprimarul Nicolae Nicolcioiu au sacrificat pentru ei un porc pentru friptura la grătar. Meniul de la petrecere a mai inclus tocan de oaie și mămăliguță la ceaun, totul stropit din belșug cu țuică fiartă și vin provenit chiar din viile localnicilor. „E ceva foarte frumos pentru că tradiția asta dispărea. Eram copil aici cu 50 de ani în urmă când se puneau mesele pe o distanță mult mai mare decât e acum. Se întindeau pe 50 de metri și aduceau oamenii de acasă mese și scaune, veneau cu mâncare, cu băutură și tot satul se simțea foarte bine. Ideea asta cu focul de tabără e nemaipomenită și ne bucurăm că e cineva care vrea să reînvie tradițiile în satul Seuca, un sat care nu a interesat pe nimeni până acum”, a spus un localnic.

Vizualizări: 1,540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: