Lăutarii din Godinești, în patrimoniul UNESCO

Vizită extrem de importantă în judeţul Gorj. Cercetătorul Zamfir Dejeu, membru în Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Naţional Imaterial, s-a aflat luni în judeţul Gorj pentru a filma un taraf de lăutari de la Pîrîul de Pripor. Specialistul doreşte înscrierea tarafurilor în patrimoniul cultural UNESCO.

În Pîrâul de Pripor, din comuna Godineşti, mai există la ora actuală zece tarafuri formate din membrii familiilor de lăutari. La fiecare casă există cel puţin un scripcar, însă cu trecerea timpului numărul lăutarilor a scăzut simţitor, pentru că le este tot mai greu să trăiască din această îndeletnicire. Cercetătorul Zamfir Dejeu este cel care a reuşit să includă în lista UNESCO şi Dansul Fecioresc din Transilvania. Cercetătorul adună filmări, documente şi fotografii legate de tarafurile de lăutari din România, în dorinţa de a le da acestora recunoaşterea internaţională meritată.

Printre lăutarii prezenţi luni, 7 august, la filmări, se numără: Vasile Muscurici şi Pimpi Enoiu la vioară, Florian Enoiu şi Epure Daniel la braci, Constantin Zlătaru la chitară, Lilian Muscurici la contrabas, Gabi Enoiu şi Steliana Enoiu voce. Clujeanul Zamfir Dejeu lucrează ca cercetător la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române şi predă ca profesor asociat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, România este reprezentată, din 2005, de ritualul Căluşului, de doina, din 2009, de Ceramica de Horezu, din 2012 şi de Dansul Fecioresc din Transilvania din 2015. Această listă UNESCO a fost alcătuită oficial în anul 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al acestuia, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Vizualizări: 4,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: