Lăutarii sfidează fiscul

România este condusă de grupul infracţional Dragnea, iar pericolul este unul dublu. Primul pericol, evident, este că oamenii din fruntea ţării sunt puşi pe căpătuială. Al doilea efect este că oamenii de rând se întreabă de ce ei să respecte legea, într-o ţară condusă de hoţi.

România are nevoie de bani. Guvernul a pompat enorm în salariile unor categorii de bugetari şi în pensiile speciale. A pompat enorm şi în promisiunile făcute celorlalţi pensionari şi bugetari. Sectorul privat îşi restrânge activitatea, pentru că nu mai este forţă de muncă. Cei mai mulţi români ori pleacă în străinătate, ori vor să muncească la stat, unde salariile sunt cu 60% mai mari decât în privat.

Fiscul încearcă să identifice surse de bani. Un sector în care evaziunea este importantă este cel al prestărilor de servicii la evenimente, nunţi şi botezuri în special. ANAF a trimis adrese celor care au făcut nunţi în perioada 2013-2017 pentru a-i întreba ce lăutari au avut şi cine le-a filmat/fotografiat evenimentul. Şi, desigur, câţi bani au plătit pentru asta. Prima victimă a fiscului a fost un acordeonist din Gorj, care a încasat 300 de lei la o nuntă şi trebuie acum să plătească o amendă de 3.000 de lei. Omul a declarat presei că, pe viitor, o să îşi facă o firmă şi o să declare la mişto venituri de 1 lei. La fel un fotograf, intervievat la o cununie de un post de televiziune, a spus că, dacă îl întreabă cei de la ANAF, o să le declare că face asta de plăcere, nu pentru bani.

Statul sfidează cetăţeanul, iar cetăţeanul a ajuns să sfideze statul. Acum serios vorbind, de ce să plătim taxe? Taxele plătite pentru un miner din Complexul Energetic Oltenia, timp ce un an, abia ajung pentru pensia specială a lui Victor Ciorbea pe o lună. Îţi mai vine să munceşti? Îţi mai vine să plăteşti taxe?

Ministerul de Finanţe face calcule peste calcule şi vede că, nici în condiţiile în care se împrumută un miliard de euro pe lună, nu poate acoperi costurile cu funcţionarea statului. Micii patroni au început să închidă firmele, ba din cauza noilor case de marcat, ba din cauză că au constatat că e mai profitabil să „cumperi” un loc de angajat la stat. Veniturile statului vor fi tot mai mici în perioada următoare, costurile tot mai mari, dacă luăm în calcul promisiunile Olguţei Vasilescu. Intrăm într-o perioadă de criză, al cărei început va prinde PSD la guvernare. Chiar sunt curioasă pe unde vor scoate guvernanţii cămaşa.

Vizualizări: 1,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: