Cheia în care trebuie citite scandalurile politice

Vor fi câteva luni de frământări în partidele politice din România. Cele mai vizibile sunt cele din PSD şi PNL, pentru că sunt partidele cele mai mari. Este perioada în care se fac listele pentru alegerile europarlamentare şi în această cheie trebuie citite multe dintre scandalurile politice ale momentului. Cei care vor să facă ei împărţeala locurilor pe liste, atât la europarlamentare, cât şi la alegerile locale şi parlamentare din 2020, ştiu că mai au la dispoziţie doar acest sfârşit de an pentru a face un puci.

Eşecul referendumului este folosit atât la PNL, cât şi la PSD pentru răfuiala internă. Liberalii care îl vor pe Orban plecat au reacţionat chiar duminică seara, la închiderea urnelor, când se ştia că referendumul va fi invalidat. I-au reproşat lui Orban că are gândire retrogradă, prin faptul că a susţinut referendumul, şi i-au cerut să se dea la o parte. Printre pucişti sunt şi nume sonore gen Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu sau Adriana Săftoiu. Printre susţinătorii lui Orban în acest scandal este Crin Antonescu, căruia i s-a promis un loc eligibil pe lista alegerilor europarlamentare. De fapt, asta este problema, cine are loc şi cine nu pe listă. Orban a negociat aproape toate locurile eligibile cu „dinozaurii” gen Blaga, Motreanu, dar şi cu primari importanţi, care chiar vor să plece la Bruxelles, nu doar să tragă lista. Parcă mulţi liberali îşi caută un loc călduţ pentru următorii cinci ani, presimţind că vin vremuri grele pentru ei.

În cheia listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare ar putea fi citit şi atacul comisarului european Corina Creţu la guvernul PSD. Europarlamentarul social-democrat a lansat critici dure la adresa guvernului, a spus explicit că nu sunt proiecte depuse, că se pierd finanţări de miliarde de euro, despre faptul că ţara „riscă să-şi piardă şansa la dezvoltare pentru generaţii întregi”. O afirmaţie extrem de dură, care ar trebui să le dea frisoane colegilor ei din PSD. Pe de altă parte, cred că este afirmaţia unui om care nu mai are loc pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, pentru simplul motiv că nu l-a apărat pe Dragnea la Bruxelles.

Scandaluri similare sunt şi la nivel local. În Gorj s-a produs o schimbare la ALDE, fiind dat la o parte Dian Popescu, se tot vorbeşte despre o schimbare la PSD, unde Weber îi vrea locul lui Cârciumaru, iar la PNL este o luptă nerecunoscută a lui Marcel Romanescu pentru locul lui Dan Vîlceanu. Aici interesul este pentru alegerile din 2020, pentru că şeful de filială are un cuvânt hotărâtor pentru întocmirea listelor la alegerile locale şi parlamentare, dar şi pentru negocierile (blaturile) cu celelalte formaţiuni.

Vizualizări: 499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: