Dragnea, pentru prima dată fără majoritate

Legea offshore a fost retrimisă în comisii, pentru că negocierile din culise au arătat că nu poate fi făcută o majoritate. Miza - uriaşul zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră. Unii zic că nu s-ar fi înţeles cum să împartă şpaga de 150 de milioane de euro, dar fără să aducă vreo probă. Cert este că PSD a amendat legea pe ultima sută de metri, fără nicio consultare cu partenerii săi de coaliţie, care au făcut pasul înapoi. ALDE, UDMR şi puciştii din PSD sunt cei care au spus nu. Plus partidele de opoziţie.

Vorbim de un zăcământ de vreo 80 de miliarde de dolari şi înţeleg că americanii de la Exxon Mobil sunt singurii care au tehnologia de exploatare. Ei vor să plătească redevenţă şi atât, fără alte taxe. PSD ar mai vrea să le pună ceva condiţii, investitorii nu acceptă. Ei au timp să aştepte, teoretic şi noi. Sunt şi oameni care spun că zăcământul trebuie exploatat cât mai repede, pentru că peste 30 de ani ar putea apărea surse alternative de energie, iar zăcământul nu va mai valora atât. Azi, acest zăcământ poate schimba polii de putere în Europa şi chiar în lume. Peste 30 de ani, cine ştie...

M-am uitat puţin la dezbaterile legate de legea offshore şi pot spune că nu am mai văzut de ceva vreme atâta patimă în parlament. Dar, mi s-a părut de asemenea că toţi cei care luau cuvântul erau mai degrabă lobby-işti, decât parlamentari. Unii apărau cu îndârjire interesul investitorului străin, alţii se opuneau la fel de vehement, pentru că, deh, Putin vrea ca Europa să depindă tot de gazele ruseşti.

Doar informându-ne din presă, nu ne putem da seama cine are dreptate. Cred că trebuie găsită o formulă pentru ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă cât mai repede, dar nu este lipsit de importanţă în ce condiţii. Negocierile trebuie purtate de specialişti, nu de politicieni. Vorbesc de specialişti în arta negocierii, care să privească problema la nivel macro, din toate unghiurile. Contează şi banii, contează şi independenţa energetică, şi alianţele politico-militare, şi problemele de mediu şi multe altele. Dumnezeu ne-a dat acest uriaş zăcământ, sper ca politicienii, aşa cum sunt ei, să aibă capacitatea de a rezolva problema în favoarea României.

Vizualizări: 870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: