Rotaru, pedichiura şi interesele din spatele unei fotografii

O publicaţie locală s-a relansat în această săptămână, după nişte ani de pauză, cu un subiect care a făcut turul României. Mai exact cu o fotografie, în care directorul Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Târgu Jiu, Marian Rotaru, apare la birou, desculţ, cu un picior într-un lighean şi celălalt în poala femeii de serviciu, care îi făcea pedichiura. Imaginea este atât de greţoasă, că mi-a trebuit o jumătate de zi să îmi fac curaj pentru a mă putea uita cu atenţie. Mintea mea nu putea să accepte că un director, fost primar, poate să facă aşa ceva la serviciu. Chiar dacă vorbim de Marian Rotaru, omul căruia i s-a părut normal anul trecut să ia acasă, la coasă, subordonaţii săi de la serviciu, şi să nu vadă nici măcar acum o problemă în asta.

Demisia de onoare pare să fie un termen străin pentru Marian Rotaru, care a încercat să se apere spunând mai întâi că avea un picior luxat şi subordonata îi punea o faşă. Întrebat de ce are al doilea picior în lighean, Rotaru a spus că are o altă problemă medicală şi i-a recomandat medicul să pună gheaţă. Produsele de îngrijire a unghiilor, care se văd pe birou, erau nişte uleiuri recomandate tot de medic, zicea Rotaru. Până la urmă, îngrijitoarea a vorbit şi a spus clar că îi făcea pedichiura şefului, la cererea acestuia.

Şi totuşi, de ce a apărut fotografia în „Scandal de Gorj”, la doi ani după ce a fost făcută? Cea mai plauzibilă ipoteză mi se pare cea lansată de „Sabotorii Gorjului”. Miza ar fi legată de parcarea Rodna, pe care consilierii din zona PSD vor să o lase în administrare privată încă 50 de ani de acum încolo. O parcare care produce sume uriaşe, dar la primărie ajung nişte firfirei. Publicaţia chiar face o legătură între patronii firmei care a exploatat în ultimii 20 de ani această parcare şi noul secretar general al guvernului, Toni Greblă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea acum câteva săptămâni un lucru interesant. Că lupta anticorupţie în România poate şi trebuie să continue în paralel cu lupta împotriva zonei negre a actualei sau fostei Securităţi, care influenţează unele decizii ale Justiţiei. Spunea Juncker că cele două lupte nu se exclud reciproc.

Aşa şi cu Marian Rotaru. Nu zic că nu or fi nişte interese în spatele apariţiei acestei fotografii. Că or fi legate de parcarea de la Rodna, de stadion sau de firmele de pază, că or fi legate de alte interese, este greu să ne dăm seama. Dar asta nu exclude necesitatea demisiei lui Rotaru. O fi trecut el din tabăra lui Aurel Popescu în tabăra lui Marcel Romanescu, dar cred că nu ar fi imposibil de găsit în judeţul ăsta un director care să nu fie într-o tabără, ci doar să îşi facă treaba ca un funcţionar loial instituţiei de la care îşi primeşte salariul.

Vizualizări: 1,974

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: