Legal şi în premieră: Suveniruri despre Brâncuşi la Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu a inaugurat în cursul după-amiezii de ieri, un centru de informare pentru turiştii care vin în oraş să viziteze operele brâncuşiene expuse în aer liber, de la centrul respectiv putând fi procurate, pentru prima dată după 1989, suveniruri despre oraş şi operele realizate de Constantin Brâncuşi. Centrul de informare a fost amenajat la circa 100 de metri de Poarta Sărutului, în apropiere de Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, turiştii având posibilitatea să afle de aici informaţiile pe care le doresc despre obiectivele ce le pot vizita în judeţul Gorj.  De asemenea, grupurile de turişti care doresc să aibă un ghid pe parcursul vizitei la operele brâncuşiene de la Târgu Jiu îşi pot solicita prezenţa unui astfel de ghid, la centrul de informare existând un tabel cu numerele de telefon ale persoanelor din oraş care pot oferi informaţii despre capodoperele lui Constantin Brâncuşi.

Noul centru de informare turistică are în interiorul său expuse şi suveniruri pe care turiştii le pot cumpăra la preţuri diferite, fiind pentru prima dată când autorităţile locale din Târgu Jiu reuşesc după 1989 să rezolve problema drepturilor de autor. La inaugurarea centrului a fost prezent şi Gheorghe Voican, şeful firmei Visarta, societate de gestionare colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, acesta precizând în cuvântul său că, după disputele pe care le-a avut la începutul anilor 2000 cu autorităţile din Târgu Jiu, acum se poate considera un prieten al acestora. Primăria Târgu Jiu a intrat atunci în conflict cu Visarta pentru că a încercat să realizeze suveniruri despre operele lui Brâncuşi fără a avea drepturile de autor pentru a putea comercializa legal acele suveniruri.

Cănile, tablourile, insignele şi celelalte obiecte concepute acum şi care au ca temă diferite opere ale lui Brâncuşi sunt vândute la preţuri ce încep de la echivalentul în lei al unui euro şi pot ajunge până la 10 euro.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: