Legea anti-lene, sperietoare pentru asistaţii social

Numărul asistaţilor sociali a scăzut în ultima lună la nivelul municipiului Târgu Jiu cu circa 20%, după ce 30 din cele 150 de persoane înscrise în evidenţele autorităţilor locale s-au retras ori au pierdut calitatea respectivă. Legea îi obligă pe asistaţi să accepte ofertele de locuri de muncă şi să presteze numărul de ore de muncă în folosul comunităţii pentru a primi ajutorul lunar de circa 140 de lei, în caz contrar aceştia riscând să rămână fără niciun venit.

Sorin Găvănescu, reprezentantul Primăriei Târgu Jiu, este convins că cei 30 de asistaţi de soarta cărora nu mai ştie nimic nu şi-au găsit un loc de muncă. „Pot să fie şi persoane care şi-au găsit un loc de muncă şi persoane care s-au retras şi au renunţat pentru că nici serviciul nu le-a plăcut şi, aşa cum prevede legea, acum nici la ajutorul oferit de stat nu mai poate reveni. Au renunţat pur şi simplu, dar, la cum îi cunosc eu pe cei mai mulţi, nu îi veţi regăsi la vreun loc de muncă. Pot spune doar că pentru mine e un pic mai uşor că sunt ei mai puţini. Mi-e mai uşor să îi coordonez atunci când mergem la strânsul gunoaielor din zonele deja cunoscute în oraş ca fiind pline de tot felul de mizerii. Mergem la săpat de şanţuri, la măturat de străzi, sunt diverse alte munci care trebuie prestate”, spune Găvănescu.

Vinerea trecută, o parte dintre beneficiarii de ajutoare sociale lucrau de zor la drapelele care vor fi arborate pe principalele străzi din municipiu.

Sunt peste 600 de steaguri care vor fi puse în următoarele zile pe străzile din oraş, cei care au participat la activitatea respectivă fiind bucuroşi că nu au parte de munci mai grele. „Eu sunt în vârstă. Nu văd nici cu ochiul ăsta şi nici cu ăsta. Picioarele mă dor, cine mă angajează pe mine paznic, să zicem, la vârsta mea şi în condiţiile astea? Nimeni, vă spun eu. Aşa vin şi eu aici, pun drapelul pe băţ ca să poată fi arborat mai uşor şi ştiu că primesc apoi cei 140 de lei. Dar nu banii aceştia mă interesează pe mine sau pe ceilalţi în situaţia mea. Avem asigurarea medicală certă şi asta ne bucură cel mai mult. Am o problemă de sănătate, ştiu că pot să merg la spital, nu îmi fac griji că de unde plătesc şi cum mă descurc. Asta ne ţine pe toţi la ajutor, că avem asigurarea la spital, iar pentru asta mergem la orice muncă ni se dă de făcut şi o putem face”, a spus unul dintre beneficiarii de ajutoare sociale din municipiu.

Vizualizări: 958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: