Puieţi de castani de Tismana, plantaţi în Prahova

Circa 200 de puieţi de castan, proveniţi din zona Tismana, au fost plantaţi vinerea trecută în două localităţi prahovene, la acţiunea respectivă participând şi ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu.

Puieţii au fost duşi la Mizil şi Măneşti chiar de către Elisabeta Juveloiu, responsabilul din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj cu implementarea proiectului Life de salvare a pădurii de castani de la Tismana. Proiectul s-a derulat în ultimii ani atât la Tismana, cât şi la Baia Mare, acolo unde mii de arbori din această specie au fost salvaţi după ce o ciupercă denumită şi „cancerul castanului” a făcut prăpăd în plantaţiile din cele două locaţii.

Plantarea puieţilor în cele două localităţi prahovene s-a făcut la iniţiativa ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu precizând, în timp ce trăgea cu sapa pământ la rădăcina unui viitor castan, că a ales zona în speranţa că aceştia se vor dezvolta în următorii ani.

La Ploieşti există deja un bulevard al castanilor, dar din specia necomestibilă, Gavrilescu dorind să le aducă localnicilor din Măneşti şi Mizil şi specia comestibilă, de care să aibă grijă şi care, în timp, să le aducă satisfacţia consumului de castane din producţia proprie.

La Tismana, peste 100 de hectare de pădure au fost salvate de la dispariţie cu ajutorul fondurilor europene, alte zeci de hectare fiind plantate pe terenurile localnicilor în mod gratuit, tot pentru a dezvolta plantaţiile care acum câteva decenii erau mândria judeţului. După 1990, specia a fost grav afectată de cancerul care a decimat zeci de hectare atât la Tismana, cât şi la Baia Mare, în ultimii ani reuşindu-se cu greu salvarea speciei de la dispariţie de pe meleagurile noastre.

Vizualizări: 448

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: