Legea care interzice vânzarea acțiunilor statului, întoarsă la Parlament. CE Oltenia, vizat!

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar.

Complexul Energetic Oltenia a cerut modificarea legii în timpul vizitei pe care fostul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, a făcut-o înainte de alegerile locale la Târgu Jiu. Și asta în condițiile în care planul de restructurare a CE Oltenia se bazează și pe externalizarea unor active, inclusiv a termocentralei de la Craiova.

Guvernul a emis Ordonanța de Urgență nr. 166/2020 pentru a veni în sprijinul Complexului Energetic Oltenia sau TAROM, care au în derulare ajutoare de stat, dar Parlamentul, la inițiativa PSD, a respins această OUG.

„În acest context, considerăm necesar ca, în cadrul reexaminării legii, Parlamentul să analizeze și să stabilească, în acord cu dispozițiile art. 115 alin. (8) din Constituție, și efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calității de beneficiar de ajutor de stat al companiilor vizate, dar și asupra capacității de producție și/sau serviciilor oferite de acești operatori economici, în termen de standarde, costuri sau chiar disponibilitate, în lipsa unei posibilități de utilizare în condiții de maximă eficiență a ajutorului de stat deja acordat, sau care va fi acordat în decursul perioadei de 2 ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicțiile”, conchide președintele Klaus Iohannis.

Mai mult, CE Oltenia deține active sociale (biserici, cimitire, drumuri, baze sportive, hoteluri etc.) în valoare de 68 de milioane de lei, care generează costuri de întreținere de un milion de euro pe an, și de care nu poate scăpa cât timp este în vigoare legea care interzice înstrăinarea de participații ale statului.

Vizualizări: 2,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: