Legea pensiilor, în dezbatere publică. Prevederi!

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor. 

Persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, conform proiectului de Lege a pensiilor, publicat joi de Ministerul Muncii. În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii. "Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie", se arată într-un comunicat al ministerului.

Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială. În prezent, circa un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor, a declarat că proiectul noii Legi a pensiilor urmează să fie depus în Parlament în luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, astfel încât până la finele anului să intre în vigoare, pentru ca de la 1 ianuarie 2019 să înceapă recalcularea pensiilor.

Vizualizări: 1,264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: