Legume bio tratate cu usturoi, lapte sau ardei iute

Legume pentru care se fac exclusiv tratamente naturale sunt cele fără tratamente chimice și cu gustul celor culese din grădina bunicii.. De dăunători și boli acestea pot scăpa tot cu ajutorul naturii.

Iată câteva dintre rețetele tratamentelor naturale cu care se pot combate dăunătorii și bolile legumelor.

1.Macerat de urzică

Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici într-un recipient cu apă, cântărind în jur de 150 litri (dar se poate și o cantitate mai mică) și se lasă urzicile la macerat câteva zile. După ce procesul de macerare a luat sfârșit, cu aceasta apă se udă plantele. Este o metoda eficace și la îndemâna oricărui grădinar, fără a întrebuința substanțe chimice.

Folosire: Diluat de 10-20 de ori, prin stropire pe plantă, la încolţire sau pe teren, acesta ajutând la prevenirea bolilor cauzate de ciuperci şi stimulând creșterea plantelor.

2. Ceai de usturoi

Mod de preparare: Se mărunțește aproximativ 150 g de usturoi, apoi compoziția se amestecă în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se filtrează apa și se lasă să se răcească. Înainte să pulverizați plantele adăugati puțin lapte și amestecați astfel încât să obțineți o omogenizare. Aplicați soluția repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.  Se fac trei stropiri pe plantă şi pe sol în luna mai cu soluţie nediluată şi are acţiune contra acarienilor şi a fungilor la căpşuni şi castraveţi, tomate, ardei.

3. Ceai de hrean

Mod de preparare: Se dau în clocot 3 litri de apă, apoi se ia de pe foc și se adaugă un sfert din rădăcina de hrean tăiată bucățele. Se lasă 30 de minute, se răcește, se strecoară și poate fi folosit acest ceai prin pulverizare.Se foloseşte soluție diluată cu o infuzie cu concentrația de 3% pe planta adultă dar nu se va stropi în orele de arșiță. Are acţiune contra afidelor, musculiței albe, omizilor, gândacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.

4.Macerat de ardei iute

Mod de preparare: Se macerează 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, după care se diluează 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament sau amestecăm două linguri de ardei iute uscat şi pisat cu câteva picături de săpun lichid în 0,25  l de apă. Lăsăm amestecul peste noapte la macerat, apoi îl agităm şi îl turnăm într-un flacon cu pulverizator. Agităm flaconul din când în când, în timp ce împrăştiem conţinutul peste plante.

Vizualizări: 1,810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: