Liberalii blochează ordinul prefectului

Reacție promptă și neașteptat de rapidă a liberalilor cu privire la ordinul pe care prefectul Ciprian Florescu l-a dat cu privire la reglementarea accesului în Palatul Administrativ atât al cetățenilor simpli, cât și al jurnaliștilor veniți aici cu treabă.

Filiala condusă de deputatul Dan Vâlceanu a anunțat că va contesta în instanță ordinul prefectului și, totodată, îl va reclama pe reprezentantul Guvernului în teritoriu la Consiliul Național de Combatere a Discriminării. „Liderii PNL Gorj consideră acest ordin discriminatoriu, abuziv și ilegal și atrag atenția prefectului de Gorj, care ar trebui să fie garantul respectării legii în teritoriu, că libertatea presei este o garanție a oricărei democrații funcționale și că orice autoritate publică este obligată să acționeze în spiritul libertății presei, a înlăturării oricărei forme de cenzură  și a garantării dreptului cetățenilor la liberă informare. (…) De asemenea, Ordinul emis de Ciprian Florescu este discriminatoriu și îngrădește accesul cetățenilor într-o instituție publică, pe criterii de aspect fizic, lucru amendat de legislația în vigoare, atât din România, cât și din Uniunea Europeană. Florescu interzice accesul persoanelor cu ținută zdrențăroasă sau murdară, în condițiile în care județul Gorj este una dintre cele mai sărace zone ale țării, o mare parte a populației fiind constituită din persoane care și-au pierdut locurile de muncă, aflate sub protecția statului”, arată liberalii. 

Într-un comunicat de presă, PNL Gorj menționează că legislația actuală prevede în mod expres „dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosinței publice” pentru orice cetățean român. De asemenea, organizația explică și de ce consideră că jurnaliștilor le este îngrădit dreptul de a se informa corect pentru ca, la rândul lor, să poată transmite informații corecte către opinia publică. „Ordinul 194/2017, pe care PNL  Gorj îl consideră abuziv și ilegal, restricționează accesul reprezentanților mass-media și îi pune pe jurnaliști în imposibilitatea de a-și  îndeplini atribuțiile de serviciu și de a fi în slujba cetățenilor și a adevărului. În decizia semnată de Ciprian Florescu se specifică faptul că «Este interzis accesul persoanelor care au asupra lor aparatură de înregistrare, fotografiere, ascultare sau transmitere la distanță, cu excepția telefoanelor mobile, în afara situațiilor pentru care li s-a permis accesul, dacă s-a obținut aprobarea conducerii instituției și în limitele impuse de aceasta». Mai mult decât atât, jurnaliștii nu au acces decât într-un anumit spațiu din instituția publică, respectiv în sala B”, mai arată liberalii.

Vizualizări: 983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: