Liberalii şi-au dinamitat partidul

Sondajele făcute de liberali în toată ţara arată că nu pot câştiga alegerile locale cu actualul sistem de vot, într-un singur tur pentru alegerea primarilor. Sistemul avantajează primarii în funcţie, pentru că alegerile sunt câştigate de cei care sunt pe primul loc, cu sau fără majoritate. Un sistem de vot inventat la alegerile locale trecute, pentru că unii şmecheri din politică au dorit să îşi conserve puterea la nivel local. Un Falcă la Arad, un Boc la Cluj nu ar fi câştigat în 2012 fără un astfel de sistem de vot.

Liberalii au mandatat ieri conducerea PNL să negocieze cu guvernul Cioloş schimbarea sistemului de vot. Deşi anul trecut au votat cu două mâini menţinerea votului într-un tur, acum, când sondajele nu le sunt favorabile, şi-au dat seama că au riscat partidul de dragul unor lideri locali care sunt primari în funcţie. Se mai poate face ceva, mai poate schimba Cioloş regulile cu doar cinci luni înainte de alegeri?

Dincolo de interesul PNL este însă interesul electoratului. Iar un sistem de vot în două tururi de scrutin, în care primarul ales să aibă jumătate plus unul din voturile exprimate, este nu doar corect, ci şi în interesul cetăţeanului. Chiar şi pentru primari este mai bine să aibă legitimitate, altfel se prezintă în faţa electoratului cu un bagaj mare de voturi în spate. Şi totuşi, modificarea legii electorale prin ordonanţă de urgenţă, cu atât de puţin timp înainte de alegeri, nu este de dorit. Să repari o prostie cu un abuz devine însă o regulă în România, astfel că nu ar fi de mirare să se întâmple şi de această dată.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: