Mesaj pentru tineri: Visul dă putere visătorului

Este campanie electorală și spațiul public este inundat de mesaje politice, care se pierd în mare parte, pentru că alegătorii nu mai rezonează cu acestea. Chiar dacă sunt mesaje în general corecte, faptul că de-a lungul anilor nu s-a trecut de la vorbe la fapte i-a făcut pe oameni să nu mai creadă în nimic.

PSD Gorj se bazează, ca de fiecare dată, pe o campanie electorală făcută în stradă. Mesajele postate pe pagina de socializare nu transmit emoție, dar au coerență. “În calitate de parlamentari, vom susține programul de guvernare al PSD și ne vom asigura că Gorjul are o reprezentare puternică în Camera Deputaților și Senat. Pentru noi, Gorjul Contează, iar Calea Sigură pentru România este și Calea Sigură pentru Gorj!”, sunt promisiunile celor care candidează pentru alegerile din 1 decembrie.

Lista PSD Gorj este deschisă de Cristinel Rujan la Senat, de Mihai Weber și Claudiu Manta la Camera Deputaților, adică de cei trei parlamentari în funcție, semn că Partidul Social - Democrat ne propune continuitate.

La PNL Gorj sunt schimbări în liste, după ce doi dintre actualii parlamentari, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, au intrat în dizgrația partidului. Rămâne candidat dintre actualii parlamentari doar senatorul Ion Iordache, dar care s-a refugiat pe locul eligibil de la Camera Deputaților și mai mult mimează campania electorală. Pe locurile semieligibile candidează Iulian Popescu la Senat și Ioan Sîrbu la Camera Deputaților. “Avem nevoie de oameni competenți în politică, cu intenții bune și putere de muncă”, transmite Iulian Popescu, pentru care dezvoltarea antreprenoriatului este o prioritate. 

Dacă Iulian Popescu a mai dus o campanie electorală în acest an pentru Primăria Târgu Jiu și acum patru ani pentru președinția Consiliului Județean Gorj, colegul lui de partid, Ioan Sîrbu, este la prima campanie electorală în calitate de candidat în Gorj. Acesta merge mult pe mesaje emoționale, inspirate din propria viață, și le spune tinerilor că visul dă putere visătorului, că școala le poate schimba viața în bine, le spune celor care muncesc să se bată pentru drepturi, chiar și atunci sau mai ales atunci când statul nu-și respectă propriile legi și interese.

La AUR este eligibil primul loc de la Camera Deputaților, unde candidează președintele filialei Gorj, Ionelia Priescu, și semieligibil locul de la Senat ocupat de un domn al cărui nume nu l-am reținut, pe care pot să-l caut pe google, dar nu merită efortul, câtă vreme nici domnia sa nu a făcut eforturi să se prezinte electoratului pe care vrea să îl reprezinte în Parlament. Ca idee, este cineva care se învârte în zona dezvoltatorilor imobiliari din Ilfov și care foarte probabil are bani și asta i-a asigurat locul pe listă.

Și partidul Dianei Șoșoacă are șanse să trimită oameni în parlament din Gorj. Da, chiar dacă probabil va avea al patrulea rezultat între partidele din Gorj, după PSD, PNL și AUR, partidul SOS România poate trimite în parlament un senator și un deputat din Gorj, la fel cum s-ar putea să nu trimită niciunul. Asta pentru că redistribuirea mandatelor se face pe un calcul relativ complicat, în care contează și cum stai ca partid la tine în județ, dar și cum te plasezi în țară față de filialele propriului partid. Ori, SOS Gorj este una din filialele care au avut rezultate la europarlamentare, iar pe acele rezultate ar trimite cel puțin senatorul în Parlament. Dar, oamenii din Gorj care au muncit la locale și europarlamentare nu mai sunt în partid, astfel că este greu de estimat ce se va întâmpla. Candidați sunt fostul senator PRM Ilie Petrescu la Senat și un domn Tulugea la Cameră, din nou, acesta din urmă fiind un personaj care nu a simțit nevoia să comunice prea mult, ca să nu spun deloc.

Un alt partid care va intra în parlament este USR, dar este puțin probabil să aibă parlamentari din Gorj, deși candidații sunt persoane cunoscute, implicate și cu CV, dar care nu au construit echipă la partid, ci au mers doar pe promovarea imaginii individuale. La Camera Deputaților candidează Radu Miruță, deputat și în prezent, iar la Senat arhitectul Corneliu Răducan Morega. Partidul lor însă a avut un rezultat foarte prost la alegerile locale, pentru a doua oară sub conducerea lui Radu Miruță nu a făcut pragul de intrare în Consiliul Județean Gorj și în Consiliul Local Târgu Jiu, nu a obținut niciun mandat de primar. Chiar dacă Miruță, ca deputat, a fost implicat și a comunicat cel mai bine dintre toți parlamentarii, faptul că nu a construit un partid l-a costat în alegeri. Estimez că USR va avea în Gorj un rezultat sub SOS România, dar nu neapărat asta îi lasă fără șanse pe cei doi candidați, ci faptul că USR a avut în țară zeci de filiale mai bune decât cea din Gorj, filiale care, dacă vor păstra rezultatul din vară, vor avea prioritate atunci când se redistribuie voturile.

Celelalte formațiuni, cu părere de rău, nu intră cu șanse în alegeri. Veți găsi 22 de formațiuni politice pe buletinul de vot, plus aproape încă pe atâtea organizații ale minorităților naționale. Probabil că cei mai mulți vom alege votul util, dar desigur că fiecare are libertatea de a vota cum consideră sau chiar de a nu vota.

Până la alegerile parlamentare din 1 decembrie vom avea primul tur al prezidențialelor, duminică. Greu de spus care va fi rezultatul. Marcel Ciolacu (PSD) este favorit pe stânga și îi rup ceva voturi Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, Nicolae Ciucă (PNL) este favorit pe dreapta, dar nu stă rău nici Elena Lasconi de la USR, iar George Simion este favoritul suveraniștilor, iar aici rup mai mulți din electorat, dar în principal Călin Georgescu. Este greu de spus astăzi dacă vom avea un tur 2 între Ciolacu și Ciucă sau între Ciolacu și Simion, dar, dacă va fi a doua variantă, practic electoratul de dreapta s-ar putea să stea acasă pe 8 decembrie, când se joacă finala. Nu detaliez aici cât de complicat va fi pentru România cu Simion în turul al doilea, știu că oamenii sunt ori furioși, ori resemnați, sunt sătui de arogații și autosuficienții care au pus mâna pe partidele clasice. Înțeleg, dar totuși, vorbim de România și nu o putem lăsa pe mâna unor gargaragii. Chiar dacă de obicei nu merg pe votul util în primul tur de la prezidențiale, de data asta o voi face, oricât de interesanți ar fi unii candidați aflați în marja de eroare.

Notă: Titlul nu prea are legătură cu textul, dar rețelele astea sociale care au ajuns să controleze modul în care se formează opinia publică blochează orice postare politică în care nu sunt pompați bani, ascund practic articolele despre politică.

Vizualizări: 1,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: