Lider sindical: De luni până joi suntem la București

Liderii sindicatelor din Federația Națională Mine Energie s-au întâlnit marți la Târgu Jiu, pentru a stabili formele de luptă sindicală la care vor recurge în următoarea perioadă. Două sunt principalele solicitări, aceea ca reducerea vârstei de pensionare pentru cei care lucrează în condiții deosebite să fie adoptată în acest an, iar schema de sprijin pentru CE Oltenia, în vederea achiziționării certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră, să fie aprobată cât mai repede.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Sindicatului “Renașterea” Jilț Sud și a Sindicatului Liber al Salariaților de la CE Oltenia. Ion Popescu, președintele Sindicatului “Renașterea”, a spus care sunt primele decizii luate. “Noi, toți liderii sindicatelor din FNME, vom fi săptămâna viitoare de luni până joi la București, pentru a pune presiune și la guvern, și la parlament, în vederea rezolvării celor două doleanțe”, a spus Ion Popescu.

Liderul sindical a spus că, dacă nu se rezolvă nimic, vor fi luate autorizații pentru proteste de la Primăria București. Sunt voci în FNME care susțin că ar trebui să fie proteste și în Gorj. “Aici la Gorj nu prea ai cu cine sta de vorbă. Cu pereții, cu cine să stai de vorbă?”, a spus Popescu.

Popescu a mai spus că președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, intenționează să contacteze și liderii celorlalte federații sindicale, astfel încât să fie reprezentați toți salariații la aceste acțiuni.

Președintele Sindicatului “Renașterea” Jilț Sud a spus că minerii și energeticienii sunt discriminați în actuala lege a pensiilor, câtă vreme pentru alte categorii s-a aprobat reducerea vârstei de pensionare, făcând referire la circari. Ion Popescu a spus că ar trebui anulată și taxa de 2% pe cifra de afaceri impusă prin Ordonanța 114, dar și acordat suport de la guvern pentru plata certificatelor de carbon. “Totul se plătește din munca noastră, nu este normal. Am ajuns bătaia de joc a guvernanților”, a spus Popescu.

Liderul sindical se teme însă că, dacă va cădea guvernul în următoarele zile, va fi “harababură în București” și nu vor avea cu cine discuta. (R.S.)

Vizualizări: 2,280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: