Ședință crucială la FNME, înainte de proteste

Liderii sindicatelor din Federația Națională Mine Energie se întâlnesc marți, la ora 10.00, la sediul din Debarcader, pentru a discuta solicitarea a doi lideri privind începerea unor proteste.

Este vorba de liderii Sindicatului “Renașterea” de la Cariera Jilț Sud și Sindicatului Liber al Salariaților din Complexul Energetic Oltenia.

“Este o ședință care va stabili, sper, calendarul de acțiuni, miting, proteste, pichetări”, a spus președintele Sindicatului “Renașterea”, Ion Popescu. “Dacă nu, cele două sindicate vor acționa pe cont propriu”, avertizează Popescu.

Liderii sindicali au două mari supărări. Prima este aceea că deputații întârzie adoptarea unor modificări la Legea pensiilor, care ar permite pensionarea mai devreme a celor care lucrează în condiții deosebite de muncă. Opt mii de mineri și energeticieni așteaptă aceste modificări promise de parlamentarii PSD încă din primăvară. Legea a trecut rapid prin Senat, înainte de europarlamentare, dar s-a blocat la comisiile din Camera Deptuaților. Liderii minerilor cred că, dacă nu se adoptă până pe 12 octombrie, nici nu se va mai adopta în acest an, pentru că începe campania electorală, urmează alegerile, apoi vin sărbătorile.

O a doua nemulțumire a sindicaliștilor este legată de faptul că schema de sprijin a CE Oltenia pentru achiziționarea certificatelor de carbon, anunțată pentru luna septembrie, nu a fost adoptată. Mai mult, documentul este confidențial, după cum spune directorul CE Oltenia, Sorin Boza, astfel că minerii și energeticienii nu știu dacă societatea la care lucrează va mai funcționa anul viitor. (R.S.)

Vizualizări: 3,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: