Liderii profesorilor gorjeni nu mai cred în negocieri

Cu nici două săptămâni înainte de a începe şcoala, profesorii nu au putut negocia cu guvernanţii. Dascălii se încadrează în categoria bugetarilor defavorizaţi ocupând ultimele poziţii în grila de salarizare unică. Salariile profesorilor vor scădea cu aproximativ 30%, ceea ce, evident, stârneşte nemulţumiri.  
 Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de poziţia profesorilor în grila de salarizare. Şedinţa de marţi de la Guvern nu a îmbunătăţit cu nimic sistemul de învăţământ. Profesorii spun că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu a fost rezolvată, negocierile lipsind, cu desăvârşire, şi de această dată. Liderii sindicali gorjeni consideră întâlnirea din data de 1 septembrie o întâlnire informală prin care ”s-a comunicat o decizie politică”. Vasile Mija, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj: “Ca de fiecare dată, nici la şedinţa din 1 septembrie de la Guvern, nu s-a ajuns la un consens. Totul este o nebuloasă. Nu se negociază nimic, iar dacă se negociază totul este formal. De cele mai multe ori se negociază la suprafaţă, iar apoi se dă o ordonanţă şi lucrurile revin la aceeaşi situaţie ca mai înainte. În învăţământ este posibil orice, apar schimbări de seara până dimineaţa.”
 O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la faptul că Executivul ar fi decis ca suma medie a sporurilor pe întreg sistemul bugetar să fie de 30%, ceea ce înseamnă că anumite categorii vor fi defavorizate, printre acestea aflându-se în mod sigur şi învăţământul. Liderii sindicali mai spun că s-a ridicat şi problema privind ierarhizarea coeficienţilor în interiorul sistemului care duce la o corelare incorectă faţă de alte segmente. La fel ca multe alte neajunsuri ale dascălilor nici această problemă nu a fost luată în considerare de către guvernanţi. Potrivit calculelor făcute de sindicate, salariile din educaţie vor scădea cu 27%. Un învăţător sau educator va primi 3,5 salarii minime pe economie adică aproape 2000 de lei. Astfel, un profesor cu vechime ar urma să primească lunar 4 salarii minime, adică 2400 lei.


Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: