Liderii puterii spun că violenţele din Piaţa Victoriei nu au existat

Liderii PSD şi ALDE încearcă să creeze o nouă realitate şi susţin că violenţa forţelor de ordine asupra protestatarilor paşnici nu a existat, dar şi că protestatarii au încercat să intre de mai multe ori în sediul guvernului. Cum este exclus să aibă toţi probleme cu capul, cel mai probabil declaraţiile fac parte dintr-o strategie a coaliţiei de guvernare.

Preşedintele interimar al ALDE Gorj, Norica Nicolai, a spus că imaginile cu protestatari bătuţi sunt trucate. „Am văzut acea imagine, mi s-a părut foarte ciudat că am mai văzut-o şi la alte proteste în străinătate, era o imagine pe care am văzut-o şi la Londra, şi la Berlin, ştiţi foarte bine dumneavoastră, presa, ce poţi face cu un computer şi ce poţi face cu o acţiune de manipulare. O parte din ele le suspectez că ar fi trucate, am văzut şi comportamentul jandarmilor, am văzut şi comportamentul unor protestatari, eu cred că trebuie să găsim o cale să cooperăm, dar îi rog pe cei care vor să instaleze statul de drept în România să înceapă cu respectul faţă de lege şi respectul faţă de lege înseamnă în opinia mea să îţi iei o autorizaţie pentru a protesta”, a spus Nicolai la Turceni, întrebată ce părere are despre imaginile de la protestele din 10 august în care oameni cu mâinile ridicate erau bătuţi de jandarmi.

 „Au fost încercări repetate de intrare în guvern”

În Piaţa Victoriei au fost câteva zeci de protestatari violenţi într-o mare de peste o sută de mii de oameni paşnici. Cei violenţi nu au reuşit nici măcar să se apropie de gardul guvernului, cu toate acestea premierul Viorica Dăncilă a informat oficial Comisia Europeană că au fost încercări repetate de intrare în guvern. „Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public”, a scris Dăncilă, fără a spune că obiectivele incendiate cu fost nişte jardiniere.

 Fifor minte, dar spune că o fac alţii

Pesediştii încearcă acum să creeze o altfel de realitate, acuzând presa care spune adevărul că inventează ştiri. Printre liderii PSD care deformează grav realitatea este ministrul Apărării, Mihai Fifor, care ar putea deveni premier în locul lui Dăncilă. El spune că în ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenţă din partea unor grupuri răzleţe de huligani care „s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masa de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor”. „Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23.00 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav”, relatează ministrul, adăugând că „a doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanţat pe căi ocolite, a fost pus în mişcare pentru a ataca statul de drept”.

Fifor susţine că tot începând cu 11 august, „a fost declanşată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internaţională”.

Chireac: Dăncilă trebuie să plece

Un jurnalist cu surse bune în PSD, care a anunţat plecarea foştilor premieri Grindeanu şi Tudose, spune acum că Dăncilă trebuie să plece. Este vorba de Bogdan Chireac, de la DC News. Primul motiv al plecării ar fi acela că a dat două zile libere bugetarilor. „Faptul că Dăncilă a închis ţara în această săptămână a provocat pagube, probabil, de miliarde de euro mediului privat. Doamna Dăncilă va alege să plece. Protestele o ţin la Palatul Victoria – şi toate aberaţiile care se spun pe marginea acestora – care au fost categoric violente (…) Eu nu mai am niciun fel de îndoială. Trebuie să plece din cauza dispreţului manifest pe care îl are faţă de muncă. Faptul că a închis ţara în această săptămână a provocat pagube, probabil, de miliarde de euro mediului privat. Nu toată lumea din România lucrează la stat. La o sărbătoare legală de o zi a mai dat de la dânsa din buzunar, de la Teleorman, încă două zile libere (…) Eu sper să plece cât de curând. A închis ţara”, a spus Chirieac la Antena 3. Ulterior, acelaşi jurnalist a criticat plecarea lui Dăncilă în timpul protestelor: „La doamna Dăncilă, nu mai am nicio aşteptare, care a fugit în munţi, închizând şi toată ţara după domnia sa. Mă uit dacă preşedinţii coaliţiei majoritare au suficientă putere în acest moment să nu ducă ţara de râpă”.

Vizualizări: 395

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: