Liderii sindicali din CE Oltenia, întâlnire cu Liviu Dragnea

Liderii celor două mari federații din Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit duminică la Târgu Jiu cu președintele PSD Liviu Dragnea, în prezența parlamentarilor de Gorj și a președintelui Consiliului Județean. Este vorba de liderii Federației Univers și Federației Naționale Mine Energie, care reprezintă trei sferturi din cei 13.000 de salariați ai CE Oltenia.

Gabriel Căldărușe, reprezentant al Federației Univers, a spus că sindicaliștii i-au adus la cunoștință lui Liviu Dragnea numărul mare de decese din rândul salariaților, cerând reducerea vârstei de pensionare. Doar în primele două luni ale anului, patru salariați au murit în urma unor boli de inimă. “Am cerut reducerea vârstei de pensionare la 55 de ani”, a spus Căldărușe.

Acesta a menționat că a fost prezentată situația economică a Complexului Energetic Oltenia. “Am cerut găsirea unor soluții de sprijin care să fie în concordanță cu legislația Uniunii Europene. Chiar dacă anul acesta s-a găsit soluția unui credit garantat de stat pentru certificatele de CO2, la anul situația va fi din nou critică dacă nu se găsesc anumite scheme de sprijin”, a spus Căldărușe.

Un alt subiect abordat de liderii sindicali cu Liviu Dragnea a fost mixul energetic. “Am întrebat dacă societatea CE Oltenia va face parte din Fondul Suveran de Investiții și a spus că, din câte se pare nu va face parte din acel fond”, a mai spus Căldărușe.

Liviu Dragnea ar fi spus că va face un grup de lucru strict pentru CE Oltenia, problemele de aici fiind complexe.

Dragnea a vorbit și în conferința de alegeri a PSD Gorj despre minerit, dând vina pe Europa pentru problemele existente. "Nu cred că este posibil să acceptăm să închidem exploatări ale unor resurse pe care le are această ţară. De ce să închidem minele? De ce să terminăm cu mineritul în România? De ce, când alte ţări îşi modernizează instalaţiile şi procesul de minerit ca să scoată mai mult cărbune? Mineritul înseamnă o chestiune economică, benefică, înseamnă resurse de energie de care nu trebuie să ne batem joc, înseamnă, de asemenea, şi o problemă socială. Aduceţi-vă aminte cine a început procesul de închidere a minelor. Un om tot din Oltenia, Berceanu, aduceţi-vă aminte cu cât cinism se vorbea despre închiderea minelor, ca şi cum acolo erau nişte oameni care nu contau. Şi vorbeam de mii de destine, de destinul unei zone întregi. 'Le închidem'. 'De ce?' 'Uite aşa, că aşa ne-a spus nouă Europa' sau nu ştiu cine le spunea lor", a afirmat Dragnea, în discursul susţinut la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Gorj.

Un alt lider sindical din CE Oltenia, Nicu Bunoaica, cel care strânge semnături de la salariați pentru a cere reducerea vârstei de pensionare, l-a abordat pe Liviu Dragnea la plecare, înmânându-i un memoriu și stabilit o discuție pentru marți, la București. (A.M.)

Galerie foto


Vizualizări: 6,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: