Liderii sindicatelor mici din CE Oltenia renunţă la proteste

Gabriel Bălăceanu, vicepreşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), a explicat la o emisiune tv că nu mai participă la mitingul de joi pentru că ştie ce-l aşteaptă. Alte sindicate mai mici au anunţat şi ele că nu mai vin la miting, pentru că liderii l-au auzit pe directorul Laurenţiu Ciurel la o emisiune promiţând că păstrează drepturile din 2014. Asta după ce săptămâna trecută spărgători de miting au fost liderii Eugen Iovan şi Aurel Nanu Mic. „Unitatea“ strigată în Piaţa Prefecturii de mii de oameni la protestele din 5 şi 12 februarie i-a ţinut extrem de puţini pe lideri.

Bălăceanu susţine că „unitatea sindicală“ strigată de sindicalişti este demagogie. El îi acuză pe colegii săi de la alte sindicate că au pus la cale huiduielile de la mitingul de joia trecută. Atunci, Bălăceanu a trebuit să plece de la microfon pentru că oamenii strigau „Huo!“. „Am avut un reproş din partea salariaţilor, membrilor de sindicat din cadrul SMEO după primul miting, de ce nu am vorbit. Ştiam ce ne aşteaptă, ştiam că sunt grupuri făcute special care să arunce tot felul de injurii. De asta am încercat eu să iau cuvântul, nu l-am lăsat pe domnul Căldăruşe să ia cuvântul. E o decizie a unei mari părţi a salariaţilor de a nu mai participa la astfel de mitinguri. Nu interzicem absolut nimănui să participe, dar SMEO nu mai participă joi la miting“, a declarat Bălăceanu.

Convins de prestaţia de la TV

Liderul a mai spus că sindicatul din care face parte vrea să facă o pichetare cu 100 de persoane la ANRE, cu oameni de la Rovinari, din Craiova şi Turceni. „Ce am avut de spus aici am spus şi rezolvarea problemelor ţine de Bucureşti“, a spus acesta.  

Şi alte sindicate mai mici au anunţat ieri că renunţă şi ele la proteste. Este vorba de sindicatele conduse Cornel Coravu şi Marian Pescaru de la ELCFU, dar şi cel condus de Marcel Dobrogeanu. Primii doi au spus că au ales calea dialogului, dar explicaţia lui Dobrogeanu a fost de-a dreptul comică. El a decis să renunţe la proteste după ce a făcut Laurenţiu Ciurel nişte promisiuni la televizor. „În seara de 12.02.2015, după mitingul din Piaţa Prefecturii, pe un post local TV, managerul general Laurenţiu Ciurel a menţionat ca este de acord cu menţinerea salariilor existente, păstrarea locurilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor. (…) Având convingerea că cele promise de managerul general vor fi respectate si se va relua negocierea CCM pe 2015 (…)“, se arată în comunicatul de presă. Cele trei sindicate au împreună puţin peste 500 de membri.

ACORDURI

Directorul general Laurenţiu Ciurel spunea într-o emisiune că poate semna acorduri cu fiecare sindicat în parte şi rezolvă problema negocierilor. Pe de altă parte, dacă administraţia va fi de acord cu semnarea unui Act adiţional la actualul contract colectiv, prin care să fie prelungit cu 2 luni, până la finalizarea negocierilor pentru drepturile pe 2015-2016, cel mai probabil se va renunţa la mitingul de joi, 19 februarie.

REACŢII

„Administraţia asta vrea să arate. Că 15 lideri din 20 renunţă la proteste, dar poate ăia 15 au în sindicate 10% din personal“.

Dan Pîrvulescu, lider sindical Peşteana

„Sper că vom reuşi să încheiem acest contract colectiv de muncă până în data de 28 februarie“.

Gabriel Căldăruşe, preşedinte SMEO Rovinari

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: