Mii de mineri în stradă: CEO are sistem dualist - Ciurel şi Călinoiu!

Cinci mii de mineri au protestat ieri la Divizia Minieră şi vor face acest lucru şi joia viitoare dacă administraţia nu va renunţa la tăierile propuse prin noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). De la acest miting au lipsit oamenii lui Eugen Iovan din Turceni şi Aurel Nanu Mic din Craiova, primul pentru că a anunţat că va încheia un acord cu administraţia, iar al doilea pentru că a fost ameninţat. Liderii sindicali au strigat lozinci împotriva lui Laurenţiu Ciurel, Ion Călinoiu şi Victor Ponta. Au fost şi tensiuni. Gabriel Bălăceanu de la Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) a fost huiduit de mineri şi energeticieni, iar un alt lider, Gheorghe Peptan, le-a cerut minerilor să-l voteze în 2016 la Consiliul Judeţean Gorj.

Mii de mineri şi energeticieni au protestat pentru a doua oară în această lună, faţă de reducerile anunţate de companie. Situaţia s-a mai îmbunătăţit de la ultimul protest, în sensul că Laurenţiu Ciurel a mai renunţat la unele tăieri, dar propune 3.000 de concedieri. Liderii sindicali au vorbit de situaţia grea din cariere, de problemele cu ANRE, despre Guvernul condus de Victor Ponta şi despre şeful judeţului Ion Călinoiu. Au cerut demisiile lui Laurenţiu Ciurel, Ion Călinoiu şi Victor Ponta. „La Complexul Energetic Oltenia este sistem dualist: Laurenţiu Ciurel şi Ion Călinoiu“, a spus la microfon liderul din Jilţ, Petre Mămăligă. El a vorbit despre numirea politică a lui Laurenţiu Ciurel în fruntea CE Oltenia şi a glumit pe seama „performanţei“ manageriale a directorului. Indicatorii lui Ciurel au fost de a aduce compania în faliment, a spus acesta. 

Huiduială şi unitate

Gabriel Bălăceanu, şef de departament în Rovinari în cadrul SMEO, a fost huiduit la mitingul minerilor. El a luat microfonul pentru a le vorbi oamenilor despre politicienii care au promis multe şi au făcut nimic, dar a fost huiduit. El a încercat să-şi schimbe discursul spunând în faţa mulţimii că dacă Laurenţiu Ciurel a furat atunci să se ducă la puşcărie. „Vorbim de unitate domnilor, dar văd că e demagogie. Dacă Ciurel a furat să se ducă la puşcărie“. Afirmaţia a fost pe placul publicului, dar nu suficient cât să-l accepte pe Bălăceanu. Huiduielile au fost declanşate de oameni din Jilţ şi Peşteana. Microfonul a fost luat atunci de Constantin Creţan, el strigând „Unitate“. Huiduit a fost şi Eugen Iovan, sindicalistul din Turceni, care şi-a retras oamenii de la miting şi a anunţat că semnează un acord cu administraţia. „Unitate! Ştiţi ce a făcut Ciurel? I-a ameninţat pe oamenii din Craiova II, iar de Iovan nu vreau să vă aduc aminte“, a spus Adrian Marciuc. Miile de oameni din piaţă au început să huiduiască. Departe de microfon a stat şi de această dată liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe. El s-a temut de huiduieli, exact ceea ce i s-a întâmplat colegului Bălăceanu. Constantin Creţan a ţinut un discurs privind unitatea sindicală. „Dvs. ne judecaţi, nu conducerea. Se urmăreşte spargerea mişcării sindicale, colegii  trădează pe capete. Unitate“.

„Grevă generală“

Cei peste cinci mii de mineri din Piaţa Prefecturii şi-au dat „întâlnire“ joia viitoare. „Vom fi şi joi aici. Să vină şi Ponta! Să vină mai repede să salveze şandramaua, că murim toţi. Va veni ziua în care ne vom întâlni în fiecare zi aici pentru că energia pe cărbune este în pericol. Grevă generală!!“, a strigat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers. A vorbit Nicolae Pavel, lider SMEO: „Să vină conducerea să vadă în ce mocirlă lucrăm. O să vadă că acolo e iadul. Străbatem 3-4 kilometri de la utilaje. Dacă pierdem zilele suplimentare de concediu pierdem grupa de muncă“. Preşedintele sindicatului de la Roşiuţa. Nelu Roşca, spune că Ponta a luat multe mandate cu voturile gorjenilor astfel că ar trebui să vină în Gorj să rezolve problema minerilor. El a explicat de ce trebuie să plece Ciurel: „Domnul Ciurel a fost foarte deranjat că am strigat Jos Ponta. De ce am strigat jos Ponta? Pentru că ANRE e în subordinea Parlamentului iar Parlamentul este controlat de Ponta. Jos ANRE, Jos hoţii! A făcut Ciurel abuzuri în societatea? Ştim pentru că trăim în fiecare zi. Lideri din plastilină nu sunt azi lângă noi. De ce am strigat demisia? Pentru managementul defectuos şi pentru implicarea în mişcarea sindicală“. „Se lucrează cu improvizaţii, nu vrem să mai expunem oamenii. Dacă nu pot eficientizeze compania să plece“, a spus liderul de la Lupoaia, Nicolae Bădiţa. Liderii FNME Dan Pîrvulescu şi Constantin Mitrescu au cerut şi ei demisia lui Laurenţiu Ciurel pe care-l acuză că nu ştie să conducă societatea şi că singura soluţie identificată de el este tăierea de la angajaţi. Mitrescu a reamintit mulţimii şi de celebra agendă a lui Ciurel, unde avea trecute diverse sume de bani. Pe listă era şi PSD.

GLUMĂ

Un lider de sindicat şi-a anunţat candidatura la Consiliul Judeţean Gorj în faţa celor cinci mii de mineri şi energeticieni care au protestat astăzi în faţa sediului Diviziei Miniere. Este vorba despre Gheorghe Peptan de la SMEO care le-a spus oamenilor să-l voteze în 2016 pentru a scăpa de Ion Călinoiu. „Jos Călinoiu“, a strigat el. Momentul a smuls zâmbete atât din rândul sindicaliştilor, cât şi din rândul minerilor şi energeticienilor.  

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: