Locuiți în Târgu Jiu, zona de blocuri? Ce vă promit candidații!

Ziarul Pandurul a încercat să afle de la competitorii electorali care este strategia lor legată de zona blocurilor din Târgu Jiu. “Care este strategia dvs. în zona de blocuri, cu privire la canalizări înfundate, pierderi de apă, plafoane neizolate? Pot fi sprijinite asociațiile de proprietari?”, sunt întrebările adresate candidaților pentru postul de primar al municipiului, pentru alegerile din 11 iunie.

Răspunsul lui Aurel Popescu, candidatul PSD

STRATEGIA

Vom continua lucrările de reabilitare a canalizărilor menajere din incinta cartierelor, în corelare cu lucrările de extindere și reabilitare a sistemelor de apă și apă uzată finanțate prin operatorul S.C. APAREGIO S.A. în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. În ceea ce privește canalizarea pluvială, menționez că toate proiectele de reabilitare a străzilor din municipiu cuprind, pe lângă reabilitarea carosabilului și a trotuarelor și realizarea/reabilitarea sistemelor de colectare a apelor pluviale (rigole carosabile și rețele pluviale).

REABILITARE

Primăria a informat asociațiile de proprietari din oraș privind posibilitatea reabilitării termice a blocurilor de locuințe în cadrul programelor ce finanțează astfel de investiții.

În urma solicitărilor asociațiilor de proprietari, primăria a făcut (și va continua să facă) toate demersurile pentru includerea blocurilor respective în cadrul programelor locale multianuale, execuția acestora realizându-se în funcție de respectarea obligațiilor de către asociațiile de proprietari (încheierea contractelor de mandat și a actelor adiționale aferente, asumarea cofinanțării de 20% ce le revin), precum și funcție de alocările de la bugetul de stat.

Răspunsul lui Marcel Romanescu, candidatul PNL

Sistemul de canalizare și alimentare cu apă va trebui revizuit și extins. În acest moment nu cred să fie vreun locuitor al orașului care să nu fi avut măcar o dată probleme legate de alimentarea cu apă și canalizare. Nu trebuie să ne rezumăm doar la cetățenii de la blocuri, deși aceștia au, poate, cel mai mult de suferit. Am avut zilele trecute probleme legate de canalizare în sensul că aceasta nu a făcut față unei ploi de câteva minute. Ni s-a spus că și alte orașe ar avea astfel de deficiențe și ni s-a oferit, ironic, ca exemplu Alba Iulia. Totuși, nu trăim într-o țară deșertică. Dar actuala administrație are pretenția să ne comportăm ca și cum ar fi normal ca o ploaie de câteva minute să ne dea orașul peste cap și să ne inunde străzile, așa cum și primele ninsori ne iau mereu pe nepregătite de parcă am trăi într-o zonă tropicală. Genul acesta de abordare trebuie eliminat. Programul meu prevede modernizarea cartierelor de blocuri efectuând termoizolații dar și hidroizolații, precum și deratizare, dezinsecție si igienizarea subsolurilor.  Aceste lucrări se vor face conform standardelor, sub strictă supraveghere, și nu pentru ca nu știu ce firme să încaseze niște bani din contracte de acest fel, așa cum s-a tot făcut până acum.

Încă din luna martie m-am deplasat în mai multe  zone identificate la vremea aceea ca fiind cu probleme. Este vorba de cartierul 9 Mai aproape în totalitate, zona Paralela 45, Cartierul Debarcader, Progresul, toată zona centrală din dreptul stației de taxi "Modern"...etc. 

In zonele enumerate sunt blocuri unde nici măcar nu se poate respira din cauza subsolurilor care sunt adevărate focare de infecție. Trebuie „sacrificată” o parte din buget pentru problema asta. Fără o igienizare totală nu eliminăm nici țânțarii sau alte insecte, nici șobolanii și nici mirosurile insuportabile! Sănătatea a mii de locuitori este pusă în pericol și nu putem sta cu mâinile în sân! A se înțelege că și eu locuiesc tot la bloc!

Iată ce se poate face concret:

1.Identificarea tuturor blocurilor care au asemenea probleme!

2.Crearea unui program (proiect) care să vină în sprijinul asociațiilor de locatari (facilități fiscale).

3.Identificarea coloanelor din canalizare care nu fac față supraplinului (eventuale obturări).

4.Repararea sau înlocuirea instalației de distribuire a apei sau colectoarelor de canalizare, din subsol, până la căminul de branșament!

Fac precizarea că, în foarte multe subsoluri, gura de canalizare care ar trebui să preia apa rezultată din eventuale pierderi, nu este poziționată corespunzător. La momentul montajului, neavând cădere, probabil a fost montată cu diferență de nivel.

Toți știm că subsolurile au o înălțime considerabilă, fapt ce ne permite ridicarea nivelului cu nisip, iar ulterior turnată o șapă de egalizare, până în limita canalizării.

Apa vine fie din instalații care au pierderi și trebuie remediate, fie din pânza freatică, fapt ce poate fi eliminat prin hidroizolație.

Odată pus la punct acest aspect si igienizat complet, refuz să cred că ar mai exista miros, țânțari, șobolani...etc. Soluții există, mai e nevoie doar de voință! Există orașe care, când au accesat proiectele de termoizolări, au cuprins și hidroizolația! La ei cum s-a putut, iar la noi nu? Ultimul etaj al blocurilor este adesea uitat. Oamenii care locuiesc la ultimele etaje au probleme mari și nu numai din cauza hidroizolației inexistente sau prost făcute. Vara până și presiunea apei la robinet este o problemă. Toate aceste deficiențe își au rezolvare, trebuie să avem doar voință!

Răspunsul lui Viorel Caragea, candidat independent

·        În exteriorul fiecărui bloc este necesar să fie executat un ,,drenaj perimetral” care să deverseze apa în canalizarea pluvială. Deasupra drenului se va face o betonare ușoară care să nu permită infiltrațiile din precipitații. Dacă drenul nu are legătură directă și scurgere în canalul pluvial este necesară amenajarea unor jompuri (camere tehnice) dotate cu pompă cu senzor de nivel care să preia și să deverseze apa în canal. Drenul trebuie să străpungă argila de suprafață din terasa râului Jiu pe care este construit municipiul Tg-Jiu. Pentru o bună drenare este necesară și montarea unui tub riflat.

·        La blocurile cu subsol  tehnic este necesar pe lângă drenajul perimetral și un ,,jomp” interior cu pompă pentru deversare în canalizare și izolarea pe interior împotriva infiltrațiilor.

·        Având în vedere că lucrările din exteriorul blocurilor sunt pe domeniul public este necesar ca aceste lucrări să fie efectuate de Primăria Tg-Jiu prin proiecte și cu obținerea tuturor avizelor necesare.

·        O cauză a acestei situații a constituit-o și calitatea precară a lucrărilor de reparații și înlocuire a conductelor de apă, gaze natural și fosta rețea de încălzire centralizată.

·        Asociațiile de proprietari trebuie să fie un partener activ al primăriei Tg-Jiu în creșterea calității serviciilor oferite  locuitorilor municipiului și a confortului acestora.

Răspunsul lui Radu Miruță, candidatul USR

Cetățenii trebuie sprijiniți. Aici sunt două componente: lucrările făcute prost (canalizare, alimentare cu apă), în sensul că în documente apar raportări conform proiectului, însă execuția nu este întocmai, iar aici trebuie verificată recepția acestora și acționat conform legii. Cea de-a doua componentă se referă la zonele în care lucrările nu au fost încă făcute, acolo trebuind desemnată o persoană responsabilă din partea autorităților care să urmărească desfășurarea lucrărilor inițiate, astfel încât să corespundă proiectarea cu execuția, iar în cazul lucrărilor mici, organizate de către asociațiile de proprietari, este obligatoriu ca acestor asociații să li se ofere consultanță tehnică gratuită, iar de la caz la caz, unde infiltrațiile sunt iminente, debitul de apă ajuns la proprietarii apartamentelor este insuficient, primăria să intervină ajutând asociațiile de proprietari în rezolvarea acestor probleme urgente.

Răspunsul Danielei Grădinaru, candidatul PMP

-          REABILITAREA TERMICA A BLOCURILOR prin Programul National Privind Cresterea Performantei Energetice la Blocurile de Locuinte.

Acest program cuprinde atât izolarea termică a blocurilor cât și refacerea coloanelor de alimentare cu apă rece, curățirea subsolurilor de bloc, ș.a.m.d.  Redăm mai jos lista integrală cu lucrările eligibile în cadrul acestui program:

lucrări de reabilitare termică a anvelopei: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol;
lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire: repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare, repararea/ înlocuirea cazanului şi/sau arzătorului din centrala termică de bloc/scară;
reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, include montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă şi al creşterii eficienţei energetice;
lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi ale auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga:

repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi /sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe
repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei / învelitoarei tip şarpantă
demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele / terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie
refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie
repararea / refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii / realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate
realizarea lucrărilor de rebranşare a blocului de locuinţe la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice
montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie
repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe
repararea / înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi / sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi / sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament / de racord
montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă de consum.
CÂT COSTĂ REABILITAREA TERMICĂ

Asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local.

50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe;
30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creşterea performanţei energetice.
 

Vizualizări: 2,739

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: