Locul în care nu e nevoie de pat pentru a dormi

Staţia Spaţială Internaţională experimentală studiază efectele microgravitaţiei în spaţiu şi astronauţii care merg acolo nu au nevoie de pat pentru a dormi. Comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale le-a oferit pământenilor un tur video al satelitului artificial care orbitează Pământul şi poate fi văzut cu ochiul liber de la sol.

Comandantul Expediţiei 33 a staţiei, Sunita Williams, a fost prima care a oferit un tur video de 25 de minute al staţiei în care prezintă viaţa astronauţilor de la bord. Modul în care mediul schimbă semnificativ viaţa oamenilor în lipsa gravitaţiei poate fi observat în cele mai mici detalii.

Oamenii lucrează în dreptul echipamentelor fixate în toate direcţiile pe pereţii navei. Somnul 3D, cum îl numesc cei de pe staţie, nu presupune dormitul în pat, pentru că nici nu ar fi posibil, ci într-un fel de „cabina telefonică” unde astronautul poate dormi în orice poziţie pe oricare dintre pereţi.

Pe staţia spaţială scaunele sau paturile nu au nicio utilitate, pentru că senzaţia de direcţie nu există decât în funcţie de reperele pe care oamenii aleg să şi le stabilească, a explicat Williams. „Nu am stat jos de şase luni”, spune comandantul în înregistrarea video. Iar alternativa este „staţia de dormit”, un mic spaţiu compartimentat „ca o cabină telefonică mică”, a explicat comandantul ISS.

Astronauţii au acolo un sac de dormit, care are scopul de a-şi fixa musafirul adormit, şi un laptotp fixat pe unul dintre pereţii despărţitori. Dar direcţiile în care acestea sunt orientate pot fi schimbate oricând, poţi dormi pe tavan sau în picioare la fel de bine, după standardele de pe Pământ. Pentru că acolo creierul nu procesează vreo senzaţie de „sus” sau „jos”.  Staţiile de dormit sunt aşezate similar: păstrând acelaşi punct de referinţă, cea din podea se învecinează cu unele inserate în pereţi şi cu o alta, în tavan.

Şi părul oamenilor este la fel de lipsit de orientare, pluteşte în derivă în jurul capului astronauţilor, dacă este suficient de lung. Pentru a-şi menţine densitatea osoasă şi masa musculară, afectate de gravitaţia zero, astronauţii au şi o sală de exerciţii, pe lângă laboratoarele de cercetare.

Modulul în care astronauţi se întâlnesc dimineaţa este „bucătăria”, cu alimente aranjate în pungi, fixate de-a lungul unui perete. În principal, mâncarea este deshidratată dar locuitorii staţiei au şi posibilitatea de a-şi încălzi unele alimente. Turul oferit de comandantul navei include şi vizita toaletei orbitale, a „dulapurilor” de depozitare, precum şi a spaţiilor de lucru.

Vizualizări: 9,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: