Locuri de muncă pentru motreni, refuzate.Toți vor la primărie!

Şedinţă, la Motru, cu toţi asistaţii social din oraş. Primarul Gigel Jianu a încercat să-i convingă pe beneficiarii de ajutoare sociale să opteze pentru un loc de muncă şi, implicit, un venit mai mare. Prea puţini oameni s-au dovedit interesaţi să vadă oferta autorităţilor. Cei mai mulţi au lipsit de la întâlnirea cu autorităţile locale în timp ce alţii s-au plâns că nu ar putea munci din cauza problemelor de sănătate.

Peste 20 de posturi vacante le-au fost prezentate celor care primesc ajutoare sociale. Sprijin pentru ocuparea locurilor libere au cerut şi angajatorii din zonă.

Primarul Gigel Jianu a consultat şi lista posturilor vacante afişată pe site-ul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj şi a venit cu întreaga ofertă în faţa oamenilor. „Avem 61 de persoane beneficiare de ajutor social, persoane apte de muncă. Am venit cu o ofertă de locuri de muncă scoase de pe site-ul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, 20 de posturi vacante în municipiul Motru. Au fost două discuţii privind calificările fiecăruia, cerinţele posturilor disponibile. Nu ni se pare că sunt mulţi doritori. Preferă un venit foarte mic decât să aibă un salariu. Sunt posturi vacante din toată plaja de activităţi, şi pentru cei cu calificare, şi pentru cei necalificaţi. De la spălători de vase, paznic, bucătar, patiser, până la electromecanici şi electricieni”, a spus primarul Gigel Jianu.

Asistat social: Nu aş rezista opt ore

Întâlnirea a avut loc, de două ori. O dată la Primăria Motru şi, a doua zi, la Căminul Cultural din oraş. În ciuda ofertelor, prea puţini au fost cei dornici să muncească. „Eu nu aş putea să muncesc pentru că sunt bolnav. Am 42 de ani, am acest ajutor de 15 ani, cu întrerupere. Am cerut un loc de muncă şi la Preşedinţia României, prin adresă, apoi am fost trimis la AJOFM Gorj, iar dânşii mi-au cerut diplome de studii, buletin şi scrisorile medicale. Din păcate, nu pot lucra. Am trimis documentele, dar sunt bolnav. Am probleme de sănătate grave. Sunt dependent de insulină. Eu dau probă de lucru, dar să fie şi un medic cu mine, că eu sunt bolnav. Nu aş rezista. Nu mai pot. Am muncit mult, dar acum nu mai pot şi îmi pare rău de cei puternici şi sănătoşi că nu merg să muncească, dar îi mulţumesc domnului primar că ne oferă această posibilitate pentru ca cei de la 416 să aibă un trai decent şi e păcat că ei refuză, dar eu nu mai pot”, a spus un bărbat.

Alţii şi-ar dori un loc de muncă într-o instituţie publică, de unde să nu poată fi daţi afară. „Eu îmi doresc un loc de muncă, dar în cadrul Consiliului Local Motru, la stat, pe un post de muncitor necalificat. Asta îmi doresc. Să fie în cadrul primăriei pentru că aici ei sunt ca nişte părinţi, iar patronii te dau afară şi nu mai poţi să beneficiezi de ajutorul social. Şi, dacă nu am 12 luni consecutiv, eu nu mai pot intra în posesia ajutorului de şomaj. Nu am probleme medicale şi aş putea munci că am un copil de crescut şi nu am nici măcar acte de identitate definitive. Şi eu, şi copilul le avem provizorii pentru că nu am reînnoit contractul de chirie pentru că nu am avut bani. Abia ne descurcăm cu banii de la ajutor. Mi se rupe sufletul când îmi cere copilul doi - trei lei la şcoală şi eu nu îi pot da”, a mărturisit un alt beneficiar de ajutor social.

Sunt oameni care pot munci, dar şi-ar dori un loc de muncă sigur. „Nu mi-a plăcut oferta. Eu vreau un loc de muncă cu opt ore pe zi, nu două sau patru. Au fost posturi care mi s-au potrivit, dar nu am încredere. Eu aş putea să muncesc. Nu refuz locul de muncă, dar nu am încredere în patroni, în domnul primar”, a fost de părere un alt asistat social. „Am mai lucrat acum câţiva ani. Eu sunt dispusă să lucrez. Am trimis CV peste tot şi aştept, dar nu m-a solicitat nimeni. Eu am lucrat la patiserie şi aş putea să lucrez şi acum”, a spus, încrezătoare, o femeie.

Nici edilul Gigel Jianu nu a reuşit să înţeleagă înverşunarea oamenilor care preferă să trăiască cu 142 de lei pe lună. Cel mai mare ajutor social din Motru este în jur de 400 de lei. „Mie mi-e greu să înţeleg de ce refuză. Nu pot să înţeleg acest lucru. Aparent, vor locuri de muncă. Fac solicitări până la Preşedinţia României, iar atunci când le oferi, pun tot felul de condiţii şi refuză. Cred că foarte mulţi au o percepţie greşită în privinţa muncii bugetarilor. Toţi ar vrea să lucreze la stat. Oriunde, dar să nu fie la patroni. Or lucrul acesta nu se poate”, a încheiat primarul din Motru.
 

Vizualizări: 3,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: