Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Casa-muzeu „Maria Lătăreţu”

Despre Maria Lătăreţu mulți spun că a fost cea mai mare cântăreață de muzică populară a României. ”Privighetoarea Gorjului” s-a stins aproape de scena pe care a iubit-o atât de mult,  în fața sătenilor din Românești, judeţul Botoşani.

 

Puţin ştiu însă că o parte din „moştenirea” sa se află într-un sat din Gorj, mai exact în Bălceşti, comuna Bengeşti-Ciocadia.

La data 30 septembrie 2007 este verinsată Casa-muzeu „Maria Lătăreţu”. De la 11 noiembrie 2010, a intrat în custodia Muzeului Judeţean Gorj, pentru o perioadă nedeterminată.

„Casa e compartimentată în două încăperi, cunia respectiv odaia. În cunie se găsesc obiecte tradiţionale din zonă, care nu i-au aparţinut fiindcă din casa ei natală nu a putut fi recuperat nimic. Aceasta a fost demolată până în Al Doilea Război Mondial. În schimb, în odaie avem numai obiecte personale ale Mariei Lătăreţu care, de asemenea, au fost donate de către Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu. Ce puteţi găsi în odaie: avem patru vitrine cu obiecte personale, o recuzită cosmetică, o parte din corespondenţă, două poşete, una artizanală, una din piele, carnetul ei de muncă în original, o plachetă comemorativă, un ceas, 15 fotografii în care e prezentă de la vârsta de 16 ani, două aparate, un pick-up respectiv un magnetofon de provenienţă sovietică, doua costume populare. De la Tică Lătăreţu avem un singur obiect şi anume ultima lui vioară şi carcasa respectivă, cam asta am avea în odaie. Piesa de rezistenţă, care are şi valoare de patrimoniu, este marama pe care a avut-o pe umeri cand a suferit accidentul cerebral care avea să-i fie fatal”, a explicat Titus Zamfiroiu, administratorul Casei-muzeu.

Pentru cei care doresc să viziteze acest obiectiv turistic, de menţionat este că pot să o facă în zilele de sâmbătă şi duminică. În zilele de miercuri,joi şi vineri, vizita se realizează pe baza unei programări.

Galerie foto



Vizualizări: 1,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: