„Lotul Săcelu”, pedepse mai mici la Curtea de Apel

Inculpații trimiși în judecată de procurorii anticorupție în urmă cu câțiva ani buni în dosarul fraudelor de la Primăria Săcelu au motive de bucurie pentru actualele sărbători de iarnă, după ce magistrații Curții de Apel Craiova le-au redus din pedepsele cu executare decise inițial de Tribunalul Dolj. „Moșul” le-a adus pedepse mai mici, pentru unele dintre acuzații procesul încetând, ceea ce nu poate decât să-i bucure pe inculpați.

Cap de afiș în acest dosar este nimeni altul decât fostul primar de la Săcelu, Dănuț Rentea, cel pe care procurorii l-au arestat pe 16 august 2008, fostul edil rămânând în spatele gratiilor până pe 3 aprilie 2009, la fel cum s-a întâmplat și cu partenerul său de afaceri de atunci, Mihăilă Alexie. Acuzat că a făcut lucrări de mântuială și că ar fi băgat banii în buzunar din fondurile europene pe programul SAPARD alocate pentru modernizarea rețelei cu apă a comunei, edilul a primit acum o pedeapsă de cinci ani cu executare. Pedepsele pronunțate de magistrați împotriva sa sunt mai multe, dar toate au fost cumulate în cea mai mare, respectiv cea de 5 ani, în condițiile în care la instanța de fond, la Tribunal, fusese condamnat la 7 ani de pușcărie.

Magistrații au dat un verdict asemănător și pentru omul de afaceri Mihăilă Alexie, care ar avea de executat 5 ani, în loc de șase, cât fusese decis de instanța de fond. De la acesta instanța a dispus confiscarea sumei de 158.498 lei, sumă pe care, conform Tribunalului, Mihăilă ar fi trebuit să o suporte împreună cu Rentea, acum judecătorii de la Curtea de Apel dispunând confiscarea de la fostul edil a sumei de 120.000 lei. Toți inculpații trebuie să suporte despăgubiri civile de 589.505,97 lei, decise de instanța de fond și menținute de magistrații instanței superioare.

Pedepse de 4 ani

Fostul adjunct al Inspecției în Construcții Gorj, Cornel Cimpoieru, rămâne cu pedeapsa de patru ani decisă la Tribunal, aceasta fiind cu executare, ca și în cazul unui alt inculpat din dosar, Petre Gherghe. Patru ani a primit și Marian Daniel Găină, în cazul acestuia pedeapsa fiind înlocuită cu un termen de încercare de 9 ani. Același verdict a fost dat și pentru inculpatul Daniel Ilie Pavel, care timp de 9 ani nu trebuie să comită nicio ilegalitate pentru a nu ajunge în spatele gratiilor. Cu o jumătate de an mai puțin a primit Vasile Orosz, iar 3 ani și patru luni ar avea de executat Liviu Popescu. În cazul celui din urmă executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de 8 ani și patru luni.

Șpaga lui Rentea

Primăria Săcelu a beneficiat în 2004 de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153,7 RON pentru realizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Conform DNA, Dănuţ Rentea, primarul din Săcelu, a acceptat propunerea făcută de Mihăilă Alexie de a primi 120.000 RON pentru a i se atribui lucrarea, cât şi pentru ca executantul, adică firma sa, să încaseze contravaloarea lucrărilor neexecutate sau executate necorespunzător. Mita a fost primită după decontarea primei tranşe de către SAPARD. Ajutaţi de ceilalţi şase inculpaţi au falsificat mai multe rapoarte de execuţie, documentaţie de eligibilitate, etc, pe care le-au depus la SAPARD. După finalizarea acelei anchete, procurorii DNA spuneau că verifică și alte contracte derulate de Hiral Exim SRL cu alte primării din județ, dar despre o altă anchetă nu a mai vorbit nimeni, semn că nu au mai fost depistate alte ilegalități.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: