Zeci de inspectori antifraudă, în razie la piaţa privată din Târgu Jiu

Control de amploare al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu la piaţa privată de lângă Interex. 50 de inspectori antifraudă au verificat la sânge documentele comercianţilor de legume şi fructe care îşi vând marfa acolo. Comercianţii s-au arătat indignaţi de acest control de amploare, mai ales că în ultima perioadă au mai avut parte de astfel de verificări. Unii dintre patronii verificaţi au fost de părere că se urmăreşte eliminarea lor de pe piaţă, pentru a face loc firmelor puterii.

Zeci de inspectori antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 4 Târgu Jiu au făcut verificări la societăţile care comercializează legume şi fructe în piaţa din spatele fostului supermarket Interex. Şeful de la antifraudă, Adrian Voicu, prezent şi el la controlul de anvergură, le-a dat inspectorilor instrucţiuni clare, să fie verificate toate documentele însoţitoare ale mărfii comercializate, precum preţul de achiziţie, preţul de vânzare. Comercianţii s-au speriat când au văzut multitudinea de inspectori antifraudă care au luat cu asalt fiecare stand în parte. „Comercializăm fructe şi legume, momentan nu sunt probleme şi sperăm să nu fie. Au fost controale toată săptămâna, dar din alte structuri. Ne-au cerut documentele de însoţire, recepţie, facturi, absolut tot ce depinde firmă. Asta este societatea şi trebuie să o acceptăm cum este. Sunt foarte mulţi de la antifraudă, este prima dată, ne-am şi speriat când am văzut atâtea persoane. Ne aşteptam, ştiam de existenţa dumnealor că sunt axaţi acum de sărbători pe legume şi fructe. Nu e evaziune aici, aici sunt oameni necăjiţi, de rând, care îşi câştigă existenţa, nu sunt importatori direct de la surse, luăm şi noi cu ridicata din en-gross din ţară”, a comentat Constantin Botezatu, comerciant din piaţa privată.

Alţi patroni spun că aceste controale succesive nu le aduc decât pierderi. „Dacă aici e marea evaziune, înseamnă că ăia de sus... Eu vând mere şi atât. Uitaţi ce vânzare avem, de 160 de lei, astea sunt vânzările la noi. Vin peste noi şi ne omoară aici de tot. Le trebuie bani la buget, n-au bani de aia tot fac controale de genul ăsta”, a spus un alt comerciant.

Patron: Suntem hăituiţi 

Dumitru_Trufelea_comerciant_controlatSătui de atâtea controale într-o scurtă perioadă, comercianţii au ajuns să creadă că se încearcă scoaterea lor de pe piaţă. „Mi-au dat amendă acum trei zile pentru nereguli care nu există. Chipurile, mi-ar fi găsit 3 kg de usturoi, dar nu era real, mi-au dat amendă 5 milioane şi mi-au confiscat usturoiul. Zic că se face fraudă, că se face evaziune. Asta e evaziunea cea mare? Suntem hăituiţi că vor să rămână ăştia mari ca Succes-ul, Kaufland-ul. Ne controlează intrările, ieşirile, să cântărim marfa, să o sucim, să o învârtim. Nu sunt nemulţumit de controale, ci de hăituirea noastră. Dacă vor să ne închidă, să dea domnul Ponta un decret şi stăm acasă toţi, nu trebuie să vină, să ne hăituiască. Vă spun că în perioada asta merg pe pierderi pentru că la kilogramul de cartofi nu am nici măcar 10 bani şi sunt aduşi tocmai de la Timişoara”, a spus indignat Dumitru Trufelea, comerciant.

Comerciant: Marea evaziune nu se face aici

Cei verificaţi de inspectori îi transmit şefului de la Antifraudă, care a declarat că are în vizor marea evaziune, să caute în altă parte. „Sunt controale aproape zilnic. Ne încurcă, nu ne încurcă, asta este. Marea evaziune se face altundeva unde nimeni poate nu vede, nu la legume-fructe. Marea evaziune nu se face aici, unde vindem la kilogram, n-avem cum”, a spus Stelian Pirtea.

Şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 4 Târgu Jiu, Adrian Voicu, prezent la acest control, a spus că nu poate oferi informaţii în legătură cu aceste verificări dat fiind faptul că nu este împuternicit de şefii de la ANAF în acest sens.

PRECEDENT

Angrosiştii târgului Marlorex din Craiova au fost primii luaţi la puricat de către inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 4 Târgu Jiu. Timp de câteva zile, cât au fost verificate documentele, standurile comercianţilor au stat închise, comercianţii înregistrând pierderi majore, mai ales că unele produse s-au alterat în tot acest timp.

Galerie foto


Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: