Lovitură de 60 de milioane de euro pentru CE Hunedoara

Comisia Europeană a constatat în urma unei investigații că societatea Complexul Energetic Hunedoara a primit ilegal 60 de milioane de euro ajutor de stat. Guvernul este obligat să recupereze suma.

Statul putea să sprijine compania în baza unui plan de restructurare solid, care să ducă la redresarea societății. La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara. Planul de restructurare prezentat atunci nu a fost respectat și nici ajutorul de stat nu a fost rambursat în șase luni, așa cum ar fi trebuit.

„Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăți din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale și dacă denaturarea concurenței este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiții nu au fost îndeplinite - am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societății CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societății”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Comisia a deschis o investigație aprofundată în martie 2018 și s-a ajuns la concluzia că 30 iunie 2016 împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR (337 de milioane RON).
Comisia a concluzionat că patru dintre cele cinci împrumuturi, în valoare totală de aproximativ 60 de milioane EUR, plus dobânzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat și România trebuie să le recupereze. Al cincilea împrumut reprezintă un ajutor existent, acordat înainte de aderarea României la UE și, prin urmare, nu este necesar să fie recuperat. 

Vizualizări: 2,296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: