Luați cultura și băgați-o în dubă!

Găsesc nimerit refuzul celor mai de marcă intelectuali români de a participa la Salonul de Carte de la Paris la care fuseseră invitați, ca formă de protest la adresa unei conduceri ICR care (citez din Mircea Cărtărescu) ”ne întoarce cu patru decenii în urmă, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceauşescu. Sunt oameni care proferează injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanţi artişti români, care au pornit un război împotriva intelectualilor români cei mai cunoscuţi.” Ei, contraziceți-l voi pe băsistul ăsta acum! Băsist nominalizat la Nobel, atenție. Te pomenești că tot la intervenția lui Băsescu a venit și nominalizarea aia?

Situația în care nume ca Pleșu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici sau Djuvara se delimitează brutal și scârbiți de un comunistoid ca Marga îmi amintește de o temă mai veche de-a mea: cea cu omul nepriceput la politică, doctrine și guvernare care este pus să aleagă dintre două tabere de intelectuali. Prima tabără să zicem că îi conține pe sus-numiții, iar a doua... Chiar așa! Care-s intelectualii USL? Vă spun eu: nu există. Actorii nu se pun. Actorii sunt niște oameni talentați care spun vorbe pe care nu le-au scris ei. Tristul adevăr este chiar mai grav: în mediul artistic, actorii sunt priviți ca niște oameni destul de săraci cu duhul. Și vă mai mirați de ce-i vedeți seară de seară pe Antena 3? Păi, e de ajuns să-l vezi vorbind liber două minute pe Dorel Vișan ca să realizezi că, în toate rolurile alea sinistre de comunist bătut în cap și cu grave deficiențe de exprimare, se juca de fapt pe el însuși. De aia îi și ieșeau atât de bine. Deci, voi ce-ați alege între Pleșu, Liiceanu și Cărtărescu, pe de-o parte, și Marga, Vișan și Diaconu, pe de alta?

Din păcate, Cărtărescu nici măcar nu are dreptate. E mai rău decât crede domnia sa, fire neprihănită și sensibilă. În comunism, intelectualii erau lingăi, majoritatea, dar asta nu le știrbea din valoarea și talentul de care neîndoios dispuneau. În neocomunismul USL, intelectualii de curte nu sunt doar lingăi, ci și neintelectuali de-a dreptul. Și, dacă nu mă credeți, uitați-vă cine-au fost ultimii miniștri ai culturii.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: