Lucrări ample la Mănăstirea Tismana, supravegheate de arheologi

Mănăstirea Tismana s-a transformat în șantier. Lucrările de primă urgență la Ansamblul Mănăstiresc Tismana au început încă de anul trecut și ar trebui să fie gata anul viitor. Edilul din Tismana crede că termenul va fi prelungit, pentru că lucrările se desfășoară sub atenta supraveghere a arheologilor care au făcut câteva descoperiri importante aici.

Valoarea investiției este aproximativ 24.000.000 de lei și este finanțată prin Compania Națională de Investiții. ”Este vorba de o investiție prin CNI, care presupune lucrări ample la Mănăstirea Tismana. Vreau să vă spun că se lucrează de la fundație până la acoperiș. Se înlocuiește tot ce este considerat în ”stare inacceptabilă”, de la fundație, cum am spus, la sistemul electric, la cel de încălzire, la acoperiș, la chiliile măicuțelor care acum s-au mutat în locațiile considerate pensiuni și unde se cazau turiștii”, a precizat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Lucrările sunt supravegheate de arheologi și merg destul de greu. Cel mai probabil termenul pentru finalizarea investiției va fi prelungit. ”Lucrările merg greu. Se lucrează încet pentru că acolo s-au făcut săpături și este în permanență o echipă de arheologi care verifică tot ce se întâmplă acolo. Din ce am înțeles au găsit monede, oseminte umane, dar și alte obiecte de importanță istorică”, a mai spus primarul din Tismana.

Mănăstirea Tismana impresionează orice turist cu zidurile sale medievale și bastioanele în colțuri. În anul 1970, pe când au avut loc lucrări arheologice în zonă la patru metri de biserica mare, au fost descoperite ruinele unui vechi lăcaș de cult probabil existent din perioada ocupației romane.

Cuviosul Nicodim, un călugăr venit tocmai de pe meleaguri macedonene, este cel care a început construirea mănăstirii cu ajutorul domnitorului Radu Negru-Vodă. În anul 1377 pe data de 15 august a fost sfințită biserica primind hramul „Adormirea Maicii Domnului”. 

Vizualizări: 2,469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: