Lucrări semnate de Brâncuși, Picasso, Modigliani și Dali, la Târgu Jiu

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu deschide porțile admiratorilor artei grafice europene cu o expoziție de excepție intitulată „Omagiu lui Brâncuși”. Evenimentul, programat pentru sâmbătă, 17 februarie, la ora 14:00, marchează aniversarea a 148 de ani de la nașterea marelui sculptor român.


Expoziția aduce în prim-plan opere originale de grafică și litografie semnate de mari maeștri ai artei europene, printre care se numără nume ilustre precum Georges Braque, Salvador Dali, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Oskar Kokoschka, Marino Marini, André Masson, Henry Moore și Ossip Zadkine. De asemenea, vor fi expuse și creații semnate de Constantin Brâncuși, Alberto Giacometti, Amedeo Modigliani, Auguste Rodin sau Pablo Picasso, alături de lucrări realizate în atelierele de gravură din întreaga Europă.

Colecția remarcabilă face parte din patrimoniul artistic european al avocatului George Șerban, un pasionat colecționar român al epocii post-decembriste.

La evenimentul de deschidere va fi prezent și profesorul universitar doctor Ioan Opriș, unul dintre cei mai distinși istorici români ai ultimelor decenii, recunoscut adesea drept „părintele muzeologiei românești” și unul dintre „stâlpii” de protecție ai patrimoniului cultural național.

„Omagiu lui Brâncuși" este conceput ca un tribut adus valorii și influenței operei brâncușiene în contextul artistic internațional. Marelui sculptor i-au legat relații directe cu unii dintre cei mai importanți artiști ai secolului trecut, devenind o sursă de inspirație pentru mulți alții.

Expoziția este coordonată de Denisa Șuță, ZuZu Caratanase (conferențiar universitar doctor și curator) și avocatul George Șerban (colecționar de artă), cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeului Național „Constantin Brâncuși” și Societății de Avocatură „Șerban & Asociații” din București. Evenimentul beneficiază și de susținerea Uniunii Artiștilor Plastici din România, a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și a Institutului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din Târgu Jiu. Printre sponsori se numără Societatea de Avocatură „Șerban & Asociații” din București, Societatea Civilă de Avocați „Buneci & Buneci” din București, Toyota Craiova și Omniasig Vienna Insurance Group S.A.

Vizualizări: 1,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: