Luminița Tudorescu, femeia care a cules sute de manuscrise

Angajată a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, Luminița Tudorescu este cea care se ocupă cu tehnoredactarea a tot ce înseamnă carte, revistă sau broșură. Practică această meserie încă din vremea comunismului și a trebuit să facă față noilor provocări tehnologice ale vremii. Pasiunea pentru litere a făcut-o să îndrăgească cultura, dar a apropiat-o foarte mult și de alte domenii precum pictura sau fotografia. Nu degeaba, Luminița Tudorescu este al treilea tehnoredactor al Gorjului.

Luminița Tudorescu a învățat să scrie pentru prima dată la mașina de scris în 1978, când urma cursurile de secretară în cadrul Universității Populare din București. A furat apoi meseria cât timp a lucrat în două mari tipografii din Târgu Jiu. Mai târziu i s-a oferit șansa de a venit la CJCPCT Gorj unde a rămas până în prezent. ”Sunt tehnoredactor în cultură din anul 1997. Mi-a plăcut ceea ce fac, este pasiunea mea să culeg manuscrise, cred că mi-au trecut prin mâini sute de astfel de documente. Metaforic vorbind, am cules vreo trei rafturi de bibliotecă, reviste, broșuri, tot ce se tipărește la noi la centru. Pe lângă cules, prelucrez poze în Photoshop, aranjez în pagină. Mi-a plăcut pentru că vrând-nevrând mi-am îmbogățit cultura generală”, a mărturisit Luminița Tudorescu.

De la mașină de facturat la calculator

Începuturile au fost mai grele însă munca s-a ușurat pe măsură ce a apărut calculatorul. Luminița Tudorescu mărturisește că meserie a învățat pe mașini de facturat-contabilizat FC16. ”Acum este mai simplu, dar la începuturi am lucrat pe mașini de facturat-contabilizat, celebrele FC16. Greu nu a fost când am trecut la calculator pentru că tastele sunt aranjate la fel. Calculatorul însă îți dă mai multe opțiuni”, a precizat Luminița Tudorescu.

Ar fi vrut dă fie arhitectă

Dacă nu ar practica meseria pe care o practică în prezent, Luminița Tudorescu ar fi ales cu certitudine arhitectura. A și avut o tentativă, dar nu a reușit la examen. ”Pe vremea aceea se intra destul de greu la arhitectură. La examen am picat, dar asta mi-ar fi plăcut să fac, arhitectură. Acum însă mă pasionează arta, fotografia, pictura. Am aparate de fotografiat, cu ele exersez, am chiar și unul vechi, alb-negru pe care nu-l mai folosesc”, a adăugat Luminița Tudorescu.

ORIGINI

Luminița Tudorescu este născută în comuna Dor-Mărunt, județul Călărași. A venit în Gorj în anii 80, în urma căsătoriei și a devenit pentru ea a doua casă. Are un singur băiat care i-a moștenit cumva pasiunea pentru IT. ”Fiul meu e director la o firmă IT din Taiwan. A fost atras tot de informatică și a făcut o meserie din asta”, a mărturisit Luminița Tudorescu.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: