Şcoală închisă, grădiniţă salvată în ultimul moment

Părinții preșcolarilor și școlarilor din satul Grui, comuna Mușetești, consilieri locali, primarul Ion Ciobea, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj s-au reunit ieri într-o ședință pentru a discuta asupra viitorului celor două unități de învățământ. Autoritățile încearcă închiderea grădiniței și a școlii primare, dar părinții refuză cu desăvârșire acest lucru. Ieri, și-au strigat ofurile în fața inspectorului general adjunct, Gheorghe Mitescu. Oamenii îl acuză pe directorul școlii, dar și pe primar, că doresc să o favorizeze pe educatoarea Liliana Ilinca, creându-i un post întreg la școala din centru.

Zeci de părinți și bunici s-au strâns ieri în fața școlii primare din satul Grui în așteptarea unei comisii de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Părinții nu doresc închiderea unităților de învățământ pentru că elevii sunt prea mici pentru a merge patru kilometri cu microbuzul până la școala din centru. Ei acuză conducerea școlii, dar și primăria, că încearcă să o favorizeze pe educatoarea Liliana Ilinca prin crearea unui post întreg. ”Consilierii au întocmit un raport către Inspectoratul Județean că școala de la Grui nu are numărul de copii necesar și poate fi desființată. Acest lucru s-a făcut tendențios și numai pentru a putea favoriza actualul educator, pentru a-l avansa și a-l promova și ca să fie cât mai aproape de unde locuiește. Se vede clar că interesul a fost de mai mult timp pentru că totul a fost lăsat de izbeliște”, a declarat Doru Nistorescu, părinte și consilier local.

Părinții se tem pentru viața copiilor

Părinții se tem chiar că, din cauza degradării școlii, copiii ar putea suferi accidentări. ”Vom asista la ce s-a întâmplat cu acei copii de la o altă școală din țară pentru că primăria nu a mai băgat un ban aici. Noi ne rugăm să nu se întâmple și la noi așa ceva”, a adăugat Doru Nistorescu. 

Consilierii duși în eroare

Cert este că, potrivit părinților, consilierii locali au duși în eroare de către directorul celor două unități de învățământ de la Grui, făcând-i să creadă că în comună sunt mai puțin copii ca în realitate și că școala trebuie desființată. ”La recensământ a ieșit că avem în comună 12 copii de grădiniță, dar directorul a spus că sunt decât cinci. Ei nu au luat în calcul copiii cu vârste sub trei ani, deși legea spune că trebuie luați în calcul și acești copii. Nu putem face nimic, nu este posibil să trezești un preșcolar la ora șase dimineața, să-l pui la microbuz și să vină acasă la trei”, a declarat Emilia Pupăzan, bunică și fost cadru didactic.

Primarul respectă legea

Primarul din Mușetești, Ion Ciobea, spune că primăria nu poate interveni în această situație și lasă totul pe umerii ISJ Gorj. ”La ședința de consiliu din decembrie, directorul școlii a prezentat o situația din care reieșea că școala nu mai poate funcționa de anul viitor pentru că nu sunt efective. Noi respectăm legea, dacă ISJ decide că școala trebuie închisă nu avem ce face. Nu știu de ce interese vorbesc oamenii, ale primarului nu sunt”, a declarat Ion Ciobea, primarul din Mușetești.

DECIZIE

Gheorghe Mitescu, inspectorul general adjunct al ISJ Gorj, a fost ieri prezent în rândul părinților nemulțumiți. Acesta le-a promis oamenilor că vor lua decizia cea mai bună care să favorizeze copiii. ”Rețeaua școlară se face de către comunitatea locală. Noi am primit propunerea de desființare a acestei școli, ulterior au venit mai multe reclamații din partea părinților cum că ar exista efectivele necesare. Nu avem nici un interes să facem copiii de grădiniță navetiști. Vom vedea despre ce este vorba, vom aplica legea, dar cred că vom ajunge la o soluție care să fie în primul rând în favoarea elevilor”, a declarat Gheoghe Mitescu.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: