Gorjul sub nămeţi. Primarii, depăşiţi de situaţie

Zăpada a pus stăpânire pe județul Gorj. Sate izolate, drumuri impracticabile și primari care mărturisesc că nu mai fac față zăpezii. Unii şi-au pus mâinile în cap atunci când au văzut nămeţii, iar alţii dau din colţ în colţ uitând că….iarna nu-i ca vara.

Este cazul primarului din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman care a spus ieri că a ieșit la deszăpezire cu buldo-excavatorul. Primarul Cotojman aruncă vina asupra deserventului de la Drumurile Județene pentru situația din comună. Îl acuză pe acesta că doarme în casă în loc să intervină la deszăpezire. ”În momentul de față, doar mașinile 4x4 mai trec prin comună pentru că deserventul Drumurilor Județene ține utilajul pe dreapta și el doarme în casă. E incredibil așa ceva. Am vorbit cu cei de la Drumurile Județene și mi-au spus să-mi găsesc un cetățean din comună și când îl voi avea o să-i desfacă contractul de muncă actualului deservent”, a precizat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia. Vinovat este şi preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu. ”Situația este drastică, am drumuri care ar trebui închise că nu mai fac față cu deszăpezirea. Am stat și noaptea, am ieșit cu buldozerele, buldo-excavatoarele, și tot nu facem față. Drumul Ruget-Seciuri este impracticabil. Am cinci utilaje, două buldozere, un buldo-excavator, un autogreder și un tractor cu lamă. Abia am intervenit pe drumurile sătești dar pe drumul județean ce traversează localitatea e nenorocire, domnul Călinoiu habar nu are”, a declarat Liviu Cotojman.

18 oameni izolați la Blidari

Situație dramatică și în satul Blidari din comuna Bălănești. Primarul Radu Rotaru a precizat că oamenii sunt complet izolați de restul comunei și că abia duminică a reușit să ajungă la ei să le ducă alimente. ”Nu se poate ajunge la ei decât cu un tractor dotat cu lanțuri. E greu, ei sunt izolați nu numai iarnă dar acum cu zăpada situația este și mai grea. Am urcat duminică de le-am dus ulei, pâine și făină, asta au cerut”, a declarat Radu Rotaru, primarul din Bălănești.

Gruescu: ”E înfiorător ce se întâmplă”

Primarul din Negomir, Ion Gruescu, reușise aseară să rezolve problema curentului însă se confruntă în continuare cu zăpada care atinge pe alocuri și doi metri. A intervenit cu un singur utilaj minier pentru că celelalte nu au mai făcut față nămeților. ”Am zăpadă mare, e înfiorător ce se întâmplă. În unele sate nu se poate intra cu mașina, doar pe picioare. Am intervenit cu un utilaj minier dar ninge în continuare, stratul depășește un metru jumătate pe marginea drumului”, a declarat primarul Ion Gruescu.

Primarul Viorel Nicolescu din Padeș a declarat că în zona sa nu sunt gospodării izolate. Deszăpezirea s-a făcut de dimineață cu două TAF-uri și urma să continue cu cinci utilaje, printre care și un buldozer, care au fost trimise spre Valea Mare. ”Nu avem drumuri izolate. De dimineață a fost mai greu pentru că totul a fost acoperit, dar acum am deszăpezit”, afirmă primarul Nicolescu din Padeș.

Goegia: Îmi pusăi mâinile în cap

Dacă în unele zone totul merge ca pe roate pentru că la nivelul comunei există utilaje, nu același lucru s-ar putea spune despre comuna Bengești-Ciocadia, unde autoritățile trebuie să facă față nămeților cu un singur utilaj. După ce curățase toată noaptea zăpada de pe carosabil, dimineața primarul Vicor Giogia și-a pus mâinile în cap. ”Este greu, greu. E circulă pe un singur fir pe DC 21. Noi avem la primărie un singur plug cu care trebuie să ne descurcăm și pe care trebuie să îl băgăm pe toate ulițele. Nu avem gospodării izolate, dar stratul de zăpadă s-a făcut la loc. Aseară am băgat o freză de la Drumuri și azi-dimineață îmi pusăi mâinile în cap când văzui că totul era la loc. Ninge și acum, să vedem cu facem”, menționează primarul Victor Giogia. Deși a sunat în toate părțile să mai facă rost de utilaje pentru curățarea drumurilor, nu a mai făcut rost. ”Numai noi lucrăm. Am sunat în mai multe părți să vedem dacă mai facem rost de vreun utilaj, dar nu mai are nimeni. Se circulă greu”, declară primarul din Bengești.

Reclamaţii de la motreni

Probleme și nemulțumiri și în rândul cetățenilor din municipiul Motru. Un cititor nemulțumit pe autoritățile locale, care nu au mișcat niciun deget pentru a înlătura zăpada  din cartiere și din parcări, a trimis la redacție o serie de fotografii și un filmuleț în care se vede cum orașul cu statut de municipiu este îngropat de-a dreptul sub troienele ce ating pe alocuri și câțiva metri. Mașinile din parcări sunt blocate, iar angajații de la deszăpezire nu ajută deloc, ci din contră, contribuie la îngroparea mașinilor și a populației în zăpadă.  ”Noi în Motru avem o mare problemă. De când a nins zăpada nu a fost adunată de nimeni. Au rămas bulgări enormi de zăpadă. Am sunat la primărie să trimită pe cineva să curețe pe lângă mașini. Vrem și noi să trimită o mașină să încarce zăpada. Peste tot prin oraș este aceeași poveste”, spune un cititor care a sunat la redacție.

Galerie foto


Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: