Luptători antitero la o evacuare din Târgu Jiu

A fost o zi cu scandal mare marţi într-un cartier din Târgu Jiu, unde un executor judecătoresc a venit de la Craiova pentru a evacua mai multe familii de romi. Acesta nu a venit singur, ci însoțit de zeci de luptători antitero de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Frații Buzești”, lor alăturându-li-se și mai multe echipaje de polițiști gorjeni. Desfășurarea de forțe a fost necesară după ce mai mulți țigani anunțaseră că își vor da foc sau vor incendia casele în care stau dacă se ajunge la evacuarea lor.

Executorul Dragoș Ivanovici nu a fost primit cu bucurie de locuitorii din Meteor, mai ales că, în cartier cel puțin, el este perceput ca fiind un apropiat al lui Coco Păun, după ce, în urmă cu câțiva ani a procedat la o altă evacuare din cartier, favorabilă lui Păun. Bărbatul care a fost scos atunci în stradă împreună cu familia sa a murit după ce s-a îmbolnăvit, lucru pe care țiganii i l-au spus și executorului judecătoresc.
Marţi la prânz acesta a încercat în zadar să îi convingă pe cei aflați pe terenurile în litigiu să îi deschidă porțile și să plece de acolo. Țigăncile aflate după porți i-au spus simplu lui Ivanovici că „proprietarul nu este acasă” și că ele nu pot să deschidă nicio poartă. A urmat o perioadă de câteva zeci de minute în care femeile și-au spus pe un ton ridicat supărările, executorul fiind înconjurat permanent de mascați pentru a fi în siguranță. Nu l-a atacat nimeni și, probabil, nici nu ar fi avut cum atâta timp cât luptătorii antitero aveau cu ei inclusiv puști, gaze lacrimogene, dar și un câine lup dresat să intervină în astfel de momente tensionate.

Prețuri mari
Romii știau de mai mult timp că trebuie să părăsească terenurile pe care le-au ocupat abuziv imediat după 1990 și pe care și-au ridicat palate sau case. S-au judecat cu foștii proprietari ani de zile și în urmă cu aproape un deceniu au pierdut procesele, unii dintre ei fiind condamnați atunci inclusiv în penal pentru că au ocupat abuziv o proprietate privată. Din 2007 durează procedurile de scoatere a lor de pe acele pământuri, între timp aici fiind dezvoltată rețea de alimentare cu apă, canalizare, energie, etc, fiind greu de crezut că autoritățile au fost neștiutoare.
Acum, pe ultima sută de metri, cei aflați la un pas de evacuare vin tot ei cu o soluție de compromis, evident una care nu are mari șanse să fie acceptată de proprietarii de drept ai terenurilor. „Noi am zis să trecem la comun acord și să plătim numai cât este sub casă. Să plătim terenul de sub casă și o potecă, o alee, până la stradă, pe care să trecem și noi. Restul de pământ poate să și-l ia, să-l împrejmuiască, nu ne interesează ce va face cu el”, a spus Dumitru Lăța, unul dintre cei aflați în prag de evacuare. Și el și vecinii săi se plâng de prețurile mari pe care ar trebui să le achite. „Acum zece ani ne cereau 7 euro/ mp, iar acum au ajuns la 60 de euro. Păi ce, suntem în București aici? De fiecare dată au venit alți mandatari din partea proprietarilor și de fiecare dată fiecare a venit cu un preț mai mare. De unde să plătim noi cât ne cer ei?”, a întrebat, retoric, unul dintre cei care sunt cu un picior în stradă.

„Răzbelul” continuă
Patru proprietăţi ar trebui lăsate libere de orice sarcină pentru a se stinge litigiul respectiv, însă e puțin probabil că lucrurile vor ajunge într-o astfel de fază până marțea viitoare, când executorul judecătoresc de la Craiova promite să revină din nou în Meteor. „Deocamdată nu este finalizată executarea. Se încearcă să se ajungă la o altă înţelegere între părţi. S-a mai încercat, dosarul este început din 2011. Până la urmă este o hotărâre judecătorească, va trebui să fie pusă în executare, dacă nu se ajunge la o înţelegere. Sunt patru debitori, hotărârea prevede lăsarea în deplină proprietate a terenului, desfiinţarea construcţiilor de pe teren, creditorul poate demola pe cheltuiala debitorilor, dacă aceştia nu se conformează. S-a mai acordat un termen de încă o săptămână. Debitorii fac demersuri la Primărie, se caută soluţii care ar putea evita evacuarea şi eliberarea cu forţa”, a declarat executorul judecătoresc Dragoş Ivanovici.
După plecarea acestuia romii au fost sceptici în privința șanselor de rezolvare a problemei până săptămâna viitoare. „O să chemăm prietenii noștri țigani din cartierul Obreja și să fim aici 2000 de persoane cu pari și topoare. Să vină atunci jandarmii din trei județe și să vedem ce o să iese. O să ajunge până la Haga pentru că banii pentru pământul ăsta noi nu-i avem să-i dăm”, spune Mihai Istrate, unul dintre cei care riscă să își piardă casa.

Galerie foto



Vizualizări: 4,402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: